Helena Elisabeth Goudeket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helena Elisabeth Goudeket
Stilleven door Goudeket geschilderd tussen 1930 en 1940
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 10 januari 1910
Overleden Sobibor, 9 april 1943
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief tot 1941
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Helena Elisabeth Goudeket (Amsterdam, 10 januari 1910Sobibor, 9 april 1943) was een Nederlands kunstschilderes en tekenares.

Leven en werk[bewerken | bron bewerken]

Goudeket werd in 1910 in Amsterdam geboren als dochter van de accountant Isaäc Goudeket en Catharina Spreekmeester. Zij werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten eveneens te Amsterdam. Goudeket was een leerling van Johannes Hendricus Jurres en van Hendrik Jan Wolter. Zij was lid van de Vereniging Sint Lucas in Amsterdam en van Kunst Zij Ons Doel in Haarlem. Zij was als beeldend kunstenaar werkzaam in Heemstede. Ze schilderde in een naturalistisch-impressionistische stijl en liet zich daarbij inspireren door de schildersgroep de Amsterdamse Joffers. Goudeket werd daarom tot de "Jonge Amsterdamse Joffers" gerekend. Werk van Goudeket werd bekroond bij de Willink van Collenwedstrijd in 1937. Schilderijen en tekeningen van Goudeket bevinden zich in de collecties van het Joods Historisch Museum[1] en van het Stadsarchief Amsterdam.

Goudeket trouwde op 30 december 1936 te Amsterdam met Johan Gerard van Hessen. Hun huwelijk werd in 1940 door scheiding ontbonden.[2] Goudeket werd in 1943 door de Duitsers vermoord in het vernietigingskamp Sobibor in Polen.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Adrichem, J. van [et al.], Rebel, mijn hart: kunstenaars 1940-1945, Zwolle, 1995