Charley Toorop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charley Toorop
Charley Toorop (1951)
Charley Toorop (1951)
Persoonsgegevens
Volledige naam Annie Caroline Pontifex Fernhout-Toorop
Geboren Katwijk, 24 maart 1891
Overleden Bergen (Noord-Holland), 5 november 1955
Nationaliteit Nederlandse
Beroep(en) schilderes en lithografe
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Bergense School
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Annie Caroline Pontifex (Charley) Fernhout-Toorop (Katwijk, 24 maart 1891Bergen (Noord-Holland), 5 november 1955) was een Nederlandse schilder en lithograaf.[1]

Familie[bewerken]

Jan Toorop en zijn dochter Charley poseren bij De drie bruiden, 1895.

Charley Toorop was de dochter van Jan Toorop en Annie Hall. Haar zoon Edgar Fernhout, ook wel Eddy Fernhout genaamd, werd eveneens kunstschilder. Haar andere zoon, John Fernhout, werd filmer, en werkte veel samen met Joris Ivens. Zij was de grootmoeder van kunstschilder Rik Fernhout (zoon van Edgar Fernhout). Charley was de schoonmoeder van de bekende fotografe Eva Besnyö die in 1933 trouwde met John Fernhout.

Werk[bewerken]

Charley Toorop maakte vanaf 1916 deel uit van de kunstenaarsgroep Het Signaal, die een diepe beleving van de werkelijkheid voorstond door kleuren en lijnen zwaar aan te zetten en felle kleurcontrasten aan te brengen. Ze wordt mede daarom ook wel gerekend tot de Bergense School.

In 1926 trok ze naar Amsterdam, waar haar schilderkunst invloed onderging van de film. Frontaal geschilderde figuren staan afzonderlijk naast elkaar, alsof ze door lampen op een filmset zijn uitgelicht. Haar stillevens vertonen verwantschap met het synthetisch kubisme van Juan Gris. Vanaf de jaren 30 schilderde ze veel vrouwenfiguren, ook naakten en zelfportretten in een krachtige, realistische stijl. Bekend is haar grote doek Drie generaties (1950), een portret van haarzelf, (een portretbuste van) haar vader en haar zoon Edgar, waarin ze waarheidsliefde en zin voor symboliek verenigt.

Haar nietsontziend realisme heeft iets magisch: "Is de natuurlijke verschijning de werkelijkheid," vroeg ze zich al in 1917 af, "of is aan haar vorm alleen te betasten het meest onwerkelijke dat voor ons verschijnt? Dit onwerkelijke, wat het meest werkelijke is."

Charley Toorop was een vriendin van andere kunstenaars als Bart van der Leck en Piet Mondriaan. Belangrijk werk van haar is te zien in het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Het door haar ontworpen en in haar opdracht gebouwde huis "De Vlerken" aan de Buerweg 19 in Bergen (Noord-Holland) staat er nog steeds, zij het, na een brand, met dakpannen in plaats van met een rieten dak.

Charley Toorop was een van de kunstenaars die in 1947 aan de wieg van het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) stonden. In 1952 werd Toorop door de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet.

In Westkapelle is een monument voor haar opgericht, omdat ze daar lange tijd verbleef en veel schilderijen van de Westkappelse bevolking heeft gemaakt. In 2017 vernoemde Amsterdam een brug naar haar.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

  • 2 juni 2015 tot heden. Scherp kijken. Museum MORE, Gorssel
  • 11 november 2008 t/m 5 april 2009 "Werken op papier" - Charley Toorop (1891-1955) (grafiek), Museum Kranenburgh, Bergen (NH).
  • 27 september 2008 t/m 1 februari 2009 Vooral geen principes!: Charley Toorop, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
  • 4 september 2004 t/m 13 maart 2005 Keerpunt: Keuze uit het aankoopbeleid van Jos de Gruyter Groninger Museum (Zelfportret met drie kinderen).

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Toorop als violiste (1903)

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]