Rik Fernhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Richard (Rik) Fernhout (Amsterdam, 1959) is een Nederlandse kunstschilder en auteur. Hij is de zoon van kunstenaar Edgar Fernhout, kleinzoon van Charley Toorop en achterkleinzoon van Jan Toorop. Hij werd opgeleid als specialist voor Moderne en Hedendaagse Kunst bij het veilinghuis Sotheby's in Amsterdam en was een van de eerste geregistreerde taxateurs op dit gebied in Nederland. Na Sotheby's – waar hij veertien jaar werkte – besloot hij in 1997 zich te gaan toeleggen op het schilderen en schrijven.

Na zijn vertrek bij het veilinghuis exposeerde hij regelmatig (met inbegrip van de Tentoonstelling 4 Generaties Toorop / Fernhout in het Utrechtse Centraal Museum), schreef artikelen voor tijdschriften - onder andere Villa d'Arte - en publiceerde met Colin Huizing in 2000 voor uitgeverij Waanders Het Nederlandse Kunstboek, alsmede artikelen voor musea en kunstenaars. Hij werkte ook als curator van verschillende tentoonstellingen voor Museum Kranenburgh in Bergen (NH), en is sinds 1999 curator bij een belangrijke Nederlandse collectie van Moderne en Hedendaagse Kunst.

In 2000 ging hij werken bij het Nederlandse Art Institute (Dutch Art Institute, ArtEZ), eerst als docent, later als beleidsmedewerker en projectmanager. Als projectmanager was hij onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van het project 'The Big Communicatie' (Nanjing, China).

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marja Bosma (ed.): Vier generaties. Een eeuw lang de kunstenaarsfamilie Toorop / Fernhout. Uitgave: Utrecht, Centraal Museum, 2001 - 160 pp. with b/w illustrations and coloured plates, and bibliography. Over Jan Toorop, Charley Toorop, Edgar Fernhout, John Fernhout en Rik Fernhout. ISBN 90-73285-85-2
  • Richard (Rik) Fernhout en Colin Huizing: Het Nederlandse Kunstboek, overzicht van 500 kunstenaars. Waanders, 2000.