Sotheby's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sotheby's New Bond Street
Sotheby's Amsterdam op het voormalige adres, De Boelelaan 30

Sotheby's is een internationaal veilinghuis.

Vestigingen[bewerken]

De eerste veiling (van boeken) was in Londen in 1744, waardoor Sotheby's het oudste internationale veilinghuis is dat nog steeds in bedrijf is. Het werd opgericht door Samuel Baker. De naam van het veilinghuis is ontleend aan diens neef John Sotheby die een deel van het veilinghuis erfde.

Sotheby's beschikt over tientallen vestigingen in de wereld. De voornaamste zijn:

Belangrijke veilingen worden uitgevoerd door andere vestigingen, zoals die van:

  • Amsterdam, (Emmalaan). Deze vestiging was tot 1998 gevestigd aan het Rokin in Amsterdam, maar verhuisde in dat jaar naar De Boelelaan 30.[1] In 2012 verhuisde het bedrijf naar de Emmalaan in Amsterdam-Zuid.[2]
  • Brussel, (Jacob Jordaensstraat)
  • Parijs, (rue du faubourg Saint-Honoré)
  • Genève, (quai du Mont-Blanc)
  • Milaan, (Palazzo Broggi)
  • Zürich, (Talstrasse)

Het aantal vestigingen buiten Europa en de Verenigde Staten is aangegroeid, met onder meer vestigingen in Bejing, Hongkong en Doha.

Tweede positie[bewerken]

Sotheby's is, na Christie's, het tweede veilinghuis ter wereld, gemeten naar omzet en winst. De jaaromzet van Sotheby's bedroeg tegen het einde van de twintigste eeuw ongeveer 2 miljard dollar.

Sotheby's heeft haar vooraanstaande positie bereikt

  • door autonome groei,
  • door overname in 1964 van Parke-Bernet, het grootste "fine-art" veilinghuis in de Verenigde Staten,
  • en door een verstandig beleid tijdens de cyclische recessie-jaren in de kunsthandel in de loop van de 20e eeuw.

Topprijzen voor schilderijen[bewerken]

Begin 2010 werd bij Sotheby's in Londen L'homme qui marche I een sculptuur van Alberto Giacometti geveild voor 74 miljoen euro. Een schilderij van Gustav Klimt werd in 2006 voor 135 miljoen dollar verkocht, maar dit was een onderhandse transactie, dus niet op een veiling. In 2004 werd bij Sotheby's een Picasso geveild voor 104 miljoen dollar. En op 3 mei 2006 werd Picasso's portret van Dora Maar met kat bij Sotheby's geveild voor 95 miljoen dollar. Deze twee Picasso's zijn de duurste schilderijen ooit op een veiling verkocht. Na correctie voor inflatie worden positie 2 en 3 ingenomen door een Renoir en een Van Gogh respectievelijk geveild bij Christie's en bij Sotheby's. Sotheby's is dus goed vertegenwoordigd in de duurste schilderijen ooit verkocht.

Kartelschandaal[bewerken]

De onderneming werd in 1983 overgenomen door A. Alfred Taubman (1924- 2015), die zijn geld had verdiend in onroerend goed. In februari 2000 stond Sotheby's in het middelpunt van een schandaal na een FBI-onderzoek. Taubman werd veroordeeld tot 1 jaar + 1 dag gevangenisstraf; Diana Brooks, die CEO was kreeg 3 maanden huisarrest.

Zie ook[bewerken]

Christie'sBonhamsPhillips de PuryeBay

Externe link[bewerken]