Gustav Klimt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
Gustav Klimt
Gustav Klimt
Gustav Klimt
Persoonsgegevens
Geboren Baumgarten (Wenen), 14 juli 1862
Overleden Wenen, 6 februari 1918
Beroep(en) schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) jugendstil
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gustav Klimt (Baumgarten (Wenen), 14 juli 1862Wenen, 6 februari 1918) was een Oostenrijkse symbolistische schilder en een van de meest prominente leden van de Wiener Secession, de Weense jugendstilbeweging.

Biografie[bewerken]

Klimt werd geboren in de buurt van Wenen in een armoedig gezin. Zijn vader was een graveur/ciseleur in goud en wellicht heeft dit Klimt beïnvloed bij zijn gebruik van goud in zijn schilderijen. Hij kreeg zijn kunstzinnige opleiding op de Weense Kunstgewerbeschule für Kunst und Industrie in de jaren 1879-1883. Vrijwel tot aan de eeuwwisseling werkte hij in een klimaat dat geschapen was door Hans Makart, een dominante figuur in de Weense kunstwereld. In zijn begintijd werd het werk van Klimt niet gewaardeerd door de gevestigde orde, die zijn schilderijen pornografisch vond. Om zich af te zetten tegen de traditionele opvattingen richtte Klimt de Wiener Secession op, de Oostenrijkse variant van de jugendstil of de modern style. Klimt kreeg later erkenning en werd benoemd tot eredocent van de universiteit van München en Wenen.

Klimt overleed op 55-jarige leeftijd. Hij is begraven op het Hietzinger Friedhof in Wenen. Op de steen staat zijn typerende handtekening gebeiteld.

Stijl[bewerken]

Symboliek, erotiek, uitgesproken zin voor het decoratieve en bevallige verfijning kenmerken zijn schilderijen en tekeningen. In zijn allegorische voorstellingen en in zijn talrijke portretten weeft hij gestileerde kleurvlakken door elkaar als een soort patch-work. Voornamelijk beeldt hij vrouwen af in zijn werk.

De Nederlandse kunstenaar Jan Toorop is een belangrijke inspiratiebron geweest voor Klimt. Het fijne spel van vloeiende lijnen is een opvallende overeenkomst tussen Toorop en Klimt. Klimt heeft grote invloed gehad op collega kunstschilders, zoals Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Het werk van Klimt is sterk verwant met dat van de Belgische symbolist Fernand Khnopff.

Werken[bewerken]

Gustav Klimts werk bestaat vooral uit schilderijen, maar hij heeft ook muurschilderingen, tekeningen en collages vervaardigd. Diverse daarvan zijn tentoongesteld in het Secessionsgebouw. Klimt is veel geroemd voor het gebruik van goud in zijn schilderijen. Dit is ook zichtbaar in het schilderij Judith I uit 1901.

De ongenaakbare wrede vrouw die hier is afgebeeld is kenmerkend voor de stijl van Klimt. Enerzijds beeldt hij vrouwen flatteuzer af dan ze in werkelijkheid zijn. Anderzijds ontneemt hij hen tegelijkertijd het vrouwelijke en moederlijke. Een ander zeer beroemd schilderij is De kus, waarin een grote man, gekleed in een zeer opzichtige kamerjas, een vrouw innig omhelst.

Galerij[bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

Clair, Jean, Vienne, 1880-1938, l'Apocalypse joyeuse, tentoonstellingscatalogus Centre Pompidou, 1986, Parijs. Insel Hombroig, Duitsland

Externe links[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]

  1. http://www.belvedere.at/jart/prj3/belvedere/main.jart?reserve-mode=active&rel=de&content-id=1173717757720&search=gustav+klimt
  2. http://www.nationalgallery.org.uk/artists/gustav-klimt
  3. Lyrische Lijnen. Klimt, Kokoschka en Schiele
  4. Gustav Klimt and the Kunstschau 1908
  5. http://www.tate.org.uk/liverpool/exhibitions/gustavklimt/
  6. Toorop in Wenen: Inspiratie voor Klimt