Christie's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam.
Christie's, 85 Old Brompton Road, South Kensington, Londen.

Christie's is een internationaal veilinghuis, dat in 1766 in Londen werd opgericht door James Christie. Tegenwoordig is Christie's, wat betreft marktaandeel en winst, het grootste veilinghuis ter wereld, gevolgd door aartsrivaal Sotheby's en Bonhams.

Geschiedenis[bewerken]

Al snel na haar oprichting genoot Christie's als veilinghuis een grote reputatie en kon profiteren van de verschuiving van de internationale kunsthandel naar Londen na de Franse Revolutie. Sinds 1823 is de hoofdlocatie van Christie's in King Street. Christie's was in Londen op de beurs genoteerd van 1973 tot 1999 toen de Fransman François Pinault de onderneming verwierf.

Christies heeft sinds 1973 een vestiging in Amsterdam, op de hoek van de Cornelis Schuytstraat en de De Lairessestraat in Amsterdam Oud-Zuid in het voormalige pand van het Nederlands Scheepvaartmuseum. Aan de golfmotieven in de bakstenen gevel is de oorspronkelijke functie van het gebouw nog te herkennen.

In 2000 kwamen de twee leidende veilinghuizen, Christie's en Sotheby's, in opspraak door een schandaal van verboden prijsafspraken inzake de commissietarieven. Een oudgediende werknemer van Christie's genaamd Christopher Davidge bekende schuld aan de Amerikaanse FBI in ruil voor immuniteit voor zijn werkgever tegenover de Amerikaanse autoriteiten. De leiding van Sotheby's was minder fortuinlijk (zie aldaar).

Locaties[bewerken]

De hoofdvestiging van Christie's is van oudsher die aan King Street in Londen. Sinds 1975 heeft Christie's een tweede veilingzaal in Londen (South Kensington), welke sindsdien een van de drukste veilingzalen ter wereld is. Hier worden hoofdzakelijk verzamelobjecten geveild, zoals camera's, wetenschappelijke instrumenten, teddy-beren, poppen en speelgoed alsmede kunst en antiek in het middensegment.

Christie's heeft wereldwijd vestigingen in belangrijke steden: New York, Los Angeles, Parijs, Genève, Amsterdam, Rome, Milaan, Australië (sinds april 2006 gesloten), Hong Kong, Singapore en Bangkok.'Verschillende vestigingen hebben een eigen specialisatie ontwikkeld, zoals Parijs (wijn), Amsterdam (opgedoken objecten uit scheepswrakken).

Nevenactiviteiten[bewerken]

Opleidingen[bewerken]

Christie's Education, opgericht in 1978 en gevestigd in Londen, New York en Parijs, verzorgt cursussen en opleidingen "fine arts and decorative arts" op verschillende niveaus, inclusief academisch niveau (Master). Christie's onderscheidt zich van andere opleidingen door de nadruk op het omgaan met kunstobjecten in de praktijk.

Foto-archief[bewerken]

Christie's Images (kantoren in Londen en New York) beheert een omvangrijk foto-archief van geveilde objecten, hetgeen beschikbaar is voor reproductie.

Onroerend goed[bewerken]

Christie's International Real Estate is een netwerk van makelaars in onroerend goed welke zijn gespecialiseerd in exclusieve woningen vanaf 1 miljoen. In Nederland heeft Christie's International Real Estate kantoren in Rotterdam, Amsterdam, Aerdenhout en Gorssel.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]