De Lairessestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Lairessestraat
De Lairessestraat, gezien vanaf het Valeriusplein
De Lairessestraat, gezien vanaf het Valeriusplein
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Begin Concertgebouwplein
Eind Valeriusplein
Algemene informatie
Genoemd naar Gerard de Lairesse
Naam sinds 1912
Openbaar vervoer Tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De De Lairessestraat in Amsterdam-Zuid is in 1912 vernoemd naar de 17e-eeuwse schilder Gerard de Lairesse (1641-1711), die zich in 1667 vanuit Luik in Amsterdam vestigde. De straat loopt van het Concertgebouwplein naar het Valeriusplein, waar hij overgaat in de Cornelis Krusemanstraat.

Gebouwen[bewerken]

Op De Lairessestraat 4 tot en met 8 staat Huize Loma van architect F.A. Warners uit 1914 (zie afbeeldingen hieronder). Dit gebouw, dat hij zelf als 'Etagehuis' betitelde, wordt door sommigen beschouwd als het eerste flatgebouw van Nederland. Verderop bouwde Warners nog Huize Zonnehoek (1916), Zuidwyck (1919) en, gedeeltelijk aan het Valeriusplein, Westhove (1921). Ook gedeeltelijk aan het Valeriusplein bevindt zich het Physiologisch Laboratorium met aangrenzend het voormalige Laboratorium van de Vrije Universiteit.

Het Nederlands Scheepvaartmuseum was oorspronkelijk gevestigd in een gebouw op de hoek van de De Lairessestraat en de Cornelis Schuytstraat, vanwaar uit het in 1973 naar 's Lands Zeemagazijn in de binnenstad verhuisde. Thans is in het gebouw veilinghuis Christie's gevestigd.

Op huisnummer 108 werd in 1996 de top-dramaserie Zwarte Sneeuw opgenomen.

Vervoer[bewerken]

Sinds 1913 rijdt tramlijn 16 door de De Lairessestraat.

Bekende bewoners[bewerken]