Koloman Moser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koloman Moser

Koloman Moser (Wenen, 30 maart 1868 – aldaar, 18 oktober 1918) was een Oostenrijks kunstenaar; hij schilderde, ontwierp meubelen, glas in lood, sieraden en was grafisch ontwerper. Hij was afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten en de Weense School voor Toegepaste Kunst; bij deze school werkte hij na 1899 als leraar.

In 1897 behoorde Moser tot de oprichters van de Wiener Secession, die hij in 1905 met de groep rond Gustav Klimt verliet.

Met Josef Hoffmann richtte hij in 1903 de productiegemeenschap de Wiener Werkstätte op, die uit de Wiener Secession voortkwam en vergelijkbaar was met de Britse Arts-and-craftsbeweging. Belangrijkste medewerkers van de werkplaats waren onder anderen Gustav Klimt, Egon Schiele, Emil Orlik en Oskar Kokoschka. Moser bleef slechts tot 1907 aan de Werkstätte verbonden.

Tot zijn bekendste creaties behoren de gebrandschilderde vensters voor de door Otto Wagner ontworpen Kirche am Steinhof in Wenen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Glüber, W. (2011) Jugendstilschmuck, der Bestand im Hessisches Landesmuseum Darmstadt. Regensburg: Schnell & Steiner. ISBN 9783795424534

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Koloman Moser van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.