Borinage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemeenten in de streek Borinage, Henegouwen

De Borinage is een streek in de Waalse provincie Henegouwen, die bekendstond om zijn steenkool-industrie. Het gebied ligt ten westen en ten zuidwesten van Bergen, de hoofdstad van Henegouwen. De gemeenten Boussu, Colfontaine, Dour, Frameries, Quaregnon en Saint-Ghislain liggen in de streek. De Borinage ligt ten westen van het Centrum, een aangrenzende streek en eveneens een steenkoolbekken.

Landschap[bewerken]

Stafkaart van 1933, die de zeer complexe en dichte spoornetten laat zien in de streek. Zowel voor de spoorwegen als buurtspoorwegen.

In het zuidelijk gedeelte is het landschap heuvelachtig, maar rond Saint-Ghislain en in het westen is het moerassig. Door de talrijke afwateringssloten (zie kaart) lijkt het op een polderlandschap.

Etymologie[bewerken]

De naam komt van borin of borain, een Frans woord voor kompel. In het plaatselijke dialect, Picardisch met enige Waalse kenmerken, werd de mijnindustrie bohren genoemd.

Steenkoolmijnen[bewerken]

Vincent van Gogh huurde in 1879 als lekenprediker een kamer in Wasmes, waar hij volgens inwoners elke avond lag te huilen om het wrede lot van de mens.[bron?] Na een half jaar trok hij naar Brussel om te gaan schilderen.

De omstandigheden waarin de mijnwerkers leefden en werkten zijn op film vastgelegd in de documentaire Misère au Borinage (1934), gemaakt door Henri Storck en Joris Ivens.

In 1920 werkten er bijna veertigduizend mensen in de mijnen. Maar na de sluiting van de mijnen in de jaren vijftig en zestig is de werkloosheid er nu het hoogste van heel België.

Voormalig treinstation in Flénu, een dorp in de Borinage, 2007

Google[bewerken]

De Amerikaanse internetfirma Google besloot in april 2007 om een nieuw datacenter te bouwen in Saint-Ghislain, nabij provinciehoofdstad Bergen (Mons). De investering van 250 miljoen euro wordt door Waalse politici gezien als een enorme impuls voor de regio.[1]

Externe link[bewerken]