Paul Grégoire (beeldhouwer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paul Grégoire (Amsterdam, 21 februari 1915 - aldaar, 23 april 1988) was als opvolger van professor Jan Bronner docent beeldhouwen aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was een telg uit een kunstenaarsfamilie en zoon van kunstschilder Jan Grégoire. Grégoire was sterk geïnspireerd door Charles Despiau.

Onder zijn leiding ontstond aan de Rijksakademie in Amsterdam de Groep van de figuratieve abstractie, later afgekort tot De Groep, waarvan hij kan worden beschouwd als grondlegger in de traditie van Bronner en als lid van de tweede generatie van 'De Groep'.

Grégoire was de 'filosoof van de arabesk' en zocht altijd naar 'de bewegingslijn in de ruimte', waarvan zijn vrijheidsmonument in Eindhoven een voorbeeld is.

Titel: Europa en de stier. Onthuld in 1967 aan de Mariaplaats te Utrecht, als gift van de NS.

Stijl[bewerken]

Zijn werk past in de traditie van de figuratief abstracte beeldhouwkunst.

Werken[bewerken]

Werken van zijn hand zijn onder meer:

Leermeester[bewerken]

Als docent aan de Rijksacademie is Prof. Paul Grégoire leermeester geweest van tal van toonaangevende beeldhouwers, onder wie zijn zoon Pépé Grégoire, Eddy Roos, Jon Gardella, Jet Schepp en Saskia Pfaeltzer.

Betekenis[bewerken]

Door zijn werk, maar ook door zijn invloed op zijn leerlingen, is Paul Grégoire van grote en blijvende invloed geweest op de beeldhouwkunst.

Zie ook[bewerken]