Marius de Leeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marius de Leeuw
Ubbergen altaar 1960
Persoonsgegevens
Volledige naam Marius Antonius de Leeuw
Geboren 29 augustus 1915
Overleden 14 oktober 2000
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder, glazenier
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Marius de Leeuw ('s-Hertogenbosch, 1915Helvoirt, 2000) was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij verwierf vooral bekendheid met monumentale glas-in-loodramen en wanddecoraties in uiteenlopende technieken. Deze bevinden zich verspreid over Nederland in vele kerken en publieke gebouwen. De Leeuw vervaardigde daarnaast ook schilderijen, gouaches, tekeningen, aquarellen en grafiek. Hij schilderde veelal mensfiguren, stillevens en abstracte werken. In zijn vrije werk, dat als divers kan worden aangemerkt, speelt harmonieus kleuronderzoek een hoofdrol.

zonder titel, rond 1960-1970

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Leeuw volgde zijn opleidingen aan de School voor Kunst, Techniek en Ambacht in 's-Hertogenbosch, de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. De Leeuw was aan de Rijksakademie student van Heinrich Campendonk, afdeling monumentale en versierende kunst, glas in lood, fresco, sgrafitto en mozaïek. In 1947 ontving De Leeuw de Prix de Rome voor monumentale en versierende kunst, met een stipendium voor drie jaar. Het winnende ontwerp werd pas in 2005 uitgevoerd in glas-in-lood. Dit raam hangt nu in het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Nadien kreeg De Leeuw nog diverse onderscheidingen voor zijn werk (o.a. zilveren Jeroen Boschpenning, cultuurprijs Noord-Brabant, ridder in de orde van Oranje-Nassau). In 1953 werd hij docent aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. Van 1973 tot aan zijn pensionering in 1980 was hij adjunct-directeur van deze kunstacademie.

Werk in publieke ruimte (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marius de Leeuw 1915 - 2000; Leeuw-Hoogbergen, T., 2005, Uitgeverij Waanders, Zwolle; ISBN 9789040091216
Zie de categorie Marius de Leeuw van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.