Marius van Beek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marius van Beek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Marinus Johannes Maria van Beek
Geboren 9 januari 1921
Overleden 27 september 2003
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Schilder en beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Marinus Johannes Maria van Beek (Utrecht, 9 januari 1921Nijmegen, 27 september 2003) was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en kunstcriticus.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Marinus van Beek werd in 1921 geboren in een katholiek gezin. Hij overleefde enkele kinderziektes. In de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van het gewapend verzet. Hij is enige tijd ondergedoken geweest bij beeldhouwer Pieter d'Hont in Utrecht, die zijn leermeester werd. Sinds 1959 woonde hij in Oosterbeek bij Arnhem. Hij maakte diverse studiereizen, onder andere naar Italië (1950 - Rome en Sicilië), Spanje (1951), Egypte (1963), Soedan (1963) en Nubië. Ook bezocht hij in 1976 de Dogoncultuur in Mali en bestudeerde hij in 1979 de architectuur van de Inca's in Peru. Sporen van deze reizen zijn in zijn werk terug te vinden.

In 1945 werd hij redacteur van het katholieke dagblad De Tijd, maar naast het journalistieke werk volgde hij beeldhouwlessen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam bij Jan Bronner en Piet Esser. In 1967 werd hij docent beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch, en docent kunstkritiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Van Beek begon als klassiek beeldhouwer te werken in klei, brons en steen. Als verzetsstrijder keerde het thema 'verzet' regelmatig terug in zijn werk. Andere thema's waren het katholicisme en de klassieke oudheid. Later werd dat uitgebreid met andere onderwerpen en ook materialen als hout, jute, albast en ijzer kwamen er aan te pas.

Marinus van Beek was getrouwd met kunstenares Sacha Gerdes (1921-2002).

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marius van Beek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.