Hoger onderwijs voor ouderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoger onderwijs voor ouderen (hovo) is een vorm van aanvullend onderwijs in Nederland op universitair niveau, gericht op iedereen vanaf vijftig jaar.

Hovo sluit aan bij het ideaal van leven lang leren of leven lang ontwikkelen en wordt via universiteiten of hogescholen in Nederland aangeboden. Aansluiting bij deze onderwijsinstellingen is gezocht om de kwaliteit van het gegeven onderwijs te waarborgen. Er is geen speciale vooropleiding nodig. Iedereen kan zelf bepalen of hij of zij door achtergrond en (levens)ervaring het vereiste niveau aankan.

Geschiedenis en aanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Hoger onderwijs voor ouderen ging van start in 1986 in Groningen. In 2022 worden worden colleges aangeboden in onder meer Amsterdam, Groningen, Leiden, Tilburg, Eindhoven, Breda, Nijmegen, Utrecht, Leeuwarden, Doetinchem en Alkmaar. Er wordt onderwijs gegeven door universitair docenten of zelfstandig werkende docenten. Het niveau is vergelijkbaar met eerstejaarsniveau.

Het aantal cursisten bedroeg bij de start in 1986 40 en was in 2019 ruim 25.000.

Hovo biedt primair cursussen en lezingencycli. Het onderwijs wordt meestal gegeven in de vorm van hoorcolleges met ruimte voor interactie en/of zelfstudie. Enkele instellingen bieden studiedagen, aanvullende excursies naar musea en studiereizen. De cursussen vindt plaats aan de moederinstelling (universiteit of hbo) of op locaties in de omgeving.

Sinds 2020 kennen veel hovo's ook een online cursusprogramma.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Een instelling mag alleen de naam hovo dragen indien ze verbonden is aan een universiteit of hbo-instelling. De overkoepelende organisatie is HOVO Nederland (opgericht in 1990). Hoger onderwijs voor ouderen (hovo) is het algemeen vormend cursorisch hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren. De Vereniging HOVO Nederland is de overkoepelende organisatie waarin de verschillende hovo-instellingen zich hebben verenigd. De vereniging heeft ten doel het bevorderen van de participatie van personen van vijftig jaar en ouder aan het hovo-onderwijs in het algemeen en het behartigen van de belangen van de instellingen die HOVO-onderwijs verzorgen in Nederland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]