Baklava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baklava

Baklava (Grieks: Μπακλαβάς; Azerbeidzjaans: Paxlava; Arabisch: ‏ بقلاوة, baqlāwaḧ; Armeens: փախլավա ,pʼaḫlawa Turks: baklava) is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In België en Nederland wordt het geserveerd als dessert in Griekse en Turkse restaurants.

De oorsprong van baklava is onduidelijk en verschillende groeperingen claimen de oorsprong. Een van de mogelijke theorieën zegt dat de oorsprong van baklava bij de Assyriërs ligt en reeds ongeveer de 8ste eeuw voor Christus gemaakt werd.[1] De Turkse stad Gaziantep is beroemd vanwege deze specialiteit hoewel die pas in 1871 via Damascus naar Gaziantep is gebracht. In 2008 heeft het Turkse patentbureau een Geographical Indication Certificate voor "Antep Baklava" geregistreerd.

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing.

Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.

Er is ook een Tunesische variant van baklava. Deze is in de Arabische landen bekender dan de Turkse. Bij de Tunesische baklava wordt honing met gemalen stukjes noot gemengd tot een massa en over de baklava uitgesmeerd. Bij de Turkse variant wordt de baklava overgoten met zoete siroop of honing. De Tunesische baklava is daardoor minder plakkerig dan de Turkse baklava.