Baklava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baklava
Baklava
Hoofdingrediënt(en) filodeeg, noten en siroop of honing
Type gebak
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Op andere Wikimedia-projecten

Grote bakplaten die gebruikt worden voor de bereiding van baklava
Iraakse baklava

Baklava (Turks: baklava Grieks: Μπακλαβάς; Azerbeidzjaans: Paxlava; Arabisch: بقلاوة, baqlāwaḧ; Armeens: փախլավա ,pʼaḫlawa ) is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In België en Nederland wordt het geserveerd als dessert in Griekse en Turkse restaurants.

Naam

Het woord baklava is in 1650 voor het eerst in het Engels gebruikt en is afkomstig van het Osmaanse woord bɑ-klɑvɑ بقلاوه wat weer van het Perzische woord باقلبا (bāqlabā) dat 'opstapelen' betekent, afstamt. In andere talen wordt het woord fonetisch anders uitgesproken en/of grammaticaal anders opgeschreven.

Oorsprong

De oorsprong van baklava is onduidelijk, verschillende groeperingen claimen de oorsprong van het dessert wat vaak leidt tot onderlinge discussies.[1]

  • Een van de theorieën gaat ervan uit dat de Arameeërs 800 v.Chr baklava uitgevonden hebben, Griekse kooplieden haalden het vervolgens naar Griekenland toe. Toentertijd bestond het uit een aantal broodlagen met walnoten ertussen en een toevoeging van honing, vervolgens werd het gebakken in hun primitieve houtovens.[2]
  • In De agri cultura, geschreven door Cato in het jaar 160 v.Chr., wordt baklava als een Grieks gerecht beschreven dat bestaat uit gestapeld deeg gevuld met noten waarover honing wordt gegoten. Historici en linguïsten als Andrew Alby erkennen deze theorie.[3]
  • Door Turken wordt geclaimd dat het gerecht Turks zou zijn en de overheersing van Griekenland, Armenië en delen van het Midden Oosten door het Ottomaanse Rijk heeft geleid tot het claimen ervan door andere landen.

De Turkse stad Gaziantep is beroemd vanwege deze specialiteit hoewel die pas in 1871 via Damascus naar Gaziantep is gebracht. In 2008 heeft het Turkse patentbureau een Geographical Indication Certificate voor "Antep Baklava" geregistreerd.

Variaties

Iraanse[bron?] baklava

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing.

Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.

Er is ook een Tunesische variant van baklava. Deze is in de Arabische landen bekender dan de Turkse. Bij de Tunesische baklava wordt honing met gemalen stukjes noot gemengd tot een massa en over de baklava uitgesmeerd. Bij de Turkse variant wordt de baklava overgoten met zoete siroop of honing. De Tunesische baklava is daardoor minder plakkerig dan de Turkse baklava.