BHP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BHP
Een trein met ijzererts van BHP in West-Australië in 2003.
Beurs LSE: BLT
NYSE: BHP
ASX: BHP
Motto of slagzin Resourcing global growth
Oprichting 9 juni 2001
Oprichter(s) Broken Hill Proprietary
Billiton
Sleutelfiguren Andrew Mackenzie (CEO)
Ken MacKenzie (voorzitter)
Hoofdkantoor 171 Collins Street, Melbourne Vlag van Australië Australië
Werknemers 29.671 (vaste contracten)
Producten - IJzererts
- Aardolie
- Aardgas
- Steenkool
- Koper
Industrie Mijnbouw
Omzet/jaar US$ 38,3 miljard (2016/17)[1]
Winst/jaar US$ 6,2 miljard (2016/17)[1]
Marktkapitalisatie US$ 105,8 miljard (24 aug. 2017)[1]
Website (en) www.bhp.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

BHP (oude naam:BHP Billiton) is het mijnbouwbedrijf dat in 2001 ontstond door de fusie van het Australische Broken Hill Proprietary en het Britse Billiton. Daarbij werd het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld gevormd. Ondanks de fusie behielden beide onderdelen elk apart hun aandelenstructuur. BHP telt wereldwijd bijna 30.000 medewerkers.[1] In 2017 stond BHP op de 269e plaats van de grootste bedrijven ter wereld gemeten naar omzet volgens de Fortune Global 500-lijst.[2]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

BHP is een van de grote mijnbouwbedrijven wereldwijd. De belangrijkste producten zijn ijzererts, steenkool voor de staalindustrie en voor energie opwekking, koper, aardolie en aardgas en potash. In het gebroken boekjaar 2016/17, het boekjaar van BHP loopt van 1 juli tot en met 30 juni, produceerde het bedrijf zo'n 230 miljoen ton ijzererts, 70 miljoen ton steenkool en 230 miljoen vaten olie en gas.[1] Voor mei 2015 had het nog andere mineralen in portefeuille, maar deze zijn ondergebracht in South32 en vervolgens afgestoten.

De producten worden wereldwijd verkocht. Grote verkoopkantoren van BHP zijn gevestigd in Singapore en Houston in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Melbourne.

Het bedrijf heeft twee moedermaatschappijen, BHP Billiton Limited en BHP Billiton Plc, die allebei een eigen beursnotering hebben. Op 24 augustus 2017 had BHP Billiton Limited een beurswaarde van AU$ 85,4 miljard (ca. US$ 67,5 miljard) en BHP Billiton Plc van £ 29,9 miljard (ca. US$ 38,3 miljard).[1]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

BHP Billiton heeft mijnen en delfstofverwerkende fabrieken in de volgende landen:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 juni 2001 fuseerde Broken Hill Proprietary met Billiton.[3] De transactie werd in aandelen verrekend en na de fusie hadden de oud Broken Hill Proprietary aandeelhouders 58% van de nieuwe combinatie en de Billiton aandeelhouders 42%.[3] Op het moment van de aankondiging van de fusie hadden de twee een gezamenlijke beurswaarde van US$ 28 miljard.[3] Sindsdien vormen de twee samen het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld.

Broken Hill Proprietary[bewerken | brontekst bewerken]

Het Australische mijnbouwbedrijf Broken Hill Proprietary werd opgericht in 1885 en beheerde oorspronkelijk een zilver-, lood- en zinkmijn in Broken Hill in het Australische Nieuw-Zuid-Wales. Het bedrijf stapte ook in de staal- en petroleumindustrie en breidde wereldwijd uit.

In 1899 leasete BHP een ijzerertsmijn waarna het in 1915 ook staal ging produceren, voornamelijk in Newcastle. Het bedrijf diversifieerde vervolgens verder en opende steenkool- en steenmijnen, kocht staalbedrijven op en bouwde een scheepsvloot uit.

In 1935 werd de staalproductie nog opgevoerd en enkele jaren daarna werd ook een hoogoven gebouwd en een scheepswerf aangelegd. In 1967 stapte Broken Hill Proprietary ook in de petroleumnijverheid toen in de Straat Bass tussen Australië en Tasmanië een enorm olieveld werd gevonden. In de volgende decennia investeerde het bedrijf meer en meer in het buitenland, waaronder Papoea-Nieuw-Guinea, de Verenigde Staten, Chili en Canada. In 1999 werd de relatief kleine staalfabriek in Newcastle gesloten. In 2000 werd de langstaalafdeling afgesplitst in OneSteel. Het jaar daarop volgde dan de fusie met Billiton. In 2002 werd daarvan de vlakstaalafdeling afgesplitst in BHP Steel. In 2003 veranderde de naam van dat bedrijf in BlueScope Steel.

Billiton[bewerken | brontekst bewerken]

De Billiton Maatschappij was een van oorsprong Nederlands bedrijf dat oorspronkelijk tin ontgon op het Indonesische eiland Billiton, vanwaar de naam. Het bedrijf groeide wereldwijd, zeker na de overname door Royal Dutch Shell in 1970.

De NV Billiton werd gevormd op 29 september 1860 in Den Haag. Twee maanden later verkreeg het bedrijf een ontginningsconcessie voor het eiland Billiton in Nederlands-Indië. Aldaar werden alle bestaande tinmijnen overgenomen. Het gedolven tin- en looderts werd in Nederland verwerkt. In de jaren 1940 werden ook bauxietmijnen geopend in Nederlands-Indië en Suriname.

In 1970 werd Billiton overgenomen door oliebedrijf Royal Dutch Shell. In de jaren 1990 werd de tin- en loodsmelterij in het Nederlandse Arnhem stopgezet. Dat decennium groeide het bedrijf wereldwijd. Billiton omvatte aluminiumsmelterijen in Zuid-Afrika en Mozambique, nikkelmijnen in Australië en Colombia, metaalmijnen in Zuid-Amerika, Canada en Zuid-Afrika, steenkoolmijnen in Australië, Colombia en Zuid-Afrika en aandelen in mijnen in Brazilië, Suriname, Australië en Zuid-Afrika.

In 1994 verkocht Shell zijn mijnbouwactiviteiten aan Gencor Limited in Zuid-Afrika. Gencor splitste in 1997 de mijnbouwactiviteiten van niet-edelmetalen af in een beursgang op de beurs van Londen onder de naam Billiton plc.

BHP[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 gaf BHP Billiton zo’n US$ 20 miljard uit aan acquisities in het Amerikaanse onconventionele olie- en gassegment.[4] BHP betaalde US$ 4,75 miljard voor de overname van Amerikaanse belangen van Chesapeake Energy in 2011 en kocht in dat jaar ook oliebelangen in Texas en Louisiana van Petrohawk.[4] BHP heeft in de jaren daarna fors moeten afschrijven op deze overnames omdat de waarde ervan sterk is gedaald. De olie- en gasactiviteiten leverden in 2013 na ijzererts de grootste bijdrage aan de omzet van het bedrijf.[4]

In maart 2014 maakte BHP Billiton bekend de mijnbouwactiviteiten te willen concentreren op steenkool, ijzererts, koper en energie.[5] De overige activiteiten, zoals bauxiet, aluminium en nikkel zullen worden afgestoten.[5] Het was een stap om de organisatie te vereenvoudigen. In mei 2015 werd de afsplitsing een feit en kreeg het nieuwe bedrijf South32 een eigen beursnotering. In de twee voorgaande jaren heeft het bedrijf al diverse belangen afgestoten met een totale waarde van US$ 5,2 miljard waaronder een koper- en diamantmijn in Noord-Amerika en een uraniumproject in Australië.[5]

In mei 2017 werd de naam gewijzigd van BHP Billiton naar BHP.[6] De namen van de twee beursgenoteerde moedermaatschappijen blijven ongewijzigd.

In augustus 2017 werden de Amerikaanse schalie-olie activiteiten te koop aangeboden.[7] Het bedrijf heeft een behoorlijke miskoop gedaan, door veel geld uit te geven vlak voordat de olieprijs een duikeling maakte.[7] De verkoop zal veel minder opbrengen dan BHP zelf heeft betaald.[7] Op 27 juli 2018 werd BP aangewezen als koper van de Amerikaanse activiteiten op het vaste land. Het Britse bedrijf betaalt hiervoor US$ 10,5 miljard.[8] Een kleiner onderdeel werd voor US$ 300 miljoen verkocht aan Merit Energy. Naar verwachting zullen de transacties in oktober 2018 worden afgerond.

Ongevallen[bewerken | brontekst bewerken]

BHP kwam samen met het bedrijf Vale in diskrediet toen op 5 november 2015 een dam brak van afvalwaterbassin in Mariana.[9] Door de dambreuk stroomde vijftig miljoen ton vervuil water en modder weg. De modder overspoelde het dorp Bento Rodrigues en hierbij vielen minstens 12 doden en verschillende gewonden.[10] Daarnaast is er ook enorme milieuschade doordat het gif ook de rivier Rio Doce heeft bereikt.[11]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]