Aluchemie

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Aluminium & Chemie Rotterdam BV, beter bekend als Aluchemie, is een bedrijf dat gevestigd is aan de Oude Maasweg 80 in het Botlekgebied te Rotterdam. De fabriek vervaardigt koolstof anoden voor de aluminiumproductie. Aluchemie is de grootste stand-alone anodenfabriek ter wereld. De grondstoffen voor de vervaardiging van anoden zijn petroleumcokes en pek.

Geschiedenis[edit | edit source]

Het bedrijf werd in 1966 opgericht door en:Alusuisse. In 2000 werd Norsk Hydro mede-eigenaar. In 2000 fuseerde Alusuisse met Alcan. Alcan ging in 2007 samen met Rio Tinto. Aluchemie nu een joint venture tussen Rio Tinto en Hydro.

Productie[edit | edit source]

De productiecapaciteit van Aluchemie bedraagt 500 kton anode per jaar. In 2009 werd een productie van 424 kton gecalcineerde anoden gerealiseerd. Hiervoor was 305 kton petroleumcokes nodig, en 79 kton anodenresten werden eveneens gebruikt. Daarnaast was ongeveer 70 kton pek nodig.

De petroleumcokes wordt per schip aangevoerd. De cokes wordt gemalen en gebonden met pek dat ook per schip wordt aangevoerd. Het geheel wordt in vormen geperst of getrild vervolgens gebakken. Hierbij ontstaan luchtemissies van fluorhoudende verbindingen en dergelijke, die moeten worden gezuiverd.

Het bedrijf kent 3 productielijnen, 4 vormmachines en 7 ovens.

Aangezien per ton aluminium ongeveer 500 kg anoden nodig is, moeten zeer veel anoden worden geproduceerd. Tijdens het productieproces van aluminium wordt het grootste deel van deze anodes opgebrand. Wat overblijft wordt hergebruikt in de anodefabriek.

Externe link[edit | edit source]