Anode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een zinken anode is in een galvanische cel negatief geladen
Kathode anodeI.JPG

Met een anode wordt de pool of elektrode bedoeld, waar de elektronen uitkomen. De tegengestelde pool wordt de kathode genoemd en is dus de pool of elektrode waar de elektronen ingaan.

Men onderscheidt de twee elektroden naar de rol die zij spelen. Het pad waarlangs de elektronen de oplossing of schakeling ingeleid worden heet kathode (< Grieks κάθοδος = weg omlaag, neergang). Het pad waarlangs zij weggezogen worden heet anode (< Grieks άνοδος = weg omhoog, opgang).

Met een ezelsbruggetje kun je onthouden:

Anode = Aanvoer

Oxidator = Opnemen elektronen

Er is een verschil in gebruik van de positieve en negatieve pool bij de galvanische cel en de elektrolyse van water:

  • galvanische cel: kathode = positief en anode = negatief
  • waterelektrolyse: kathode = negatief en anode = positief (ezelsbruggetje KNAP)

Een anode is ook een onderdeel van een elektronenbuis, namelijk het deel waarop het elektronenbombardement plaatsvindt.

Schepen en andere ferro-metalische constructies in een nat milieu worden meestal beschermd met een zogenaamde opofferingsanode (of offeranode, of offerblok): Voor schepen die meestal op zoet water varen worden aluminium-anoden aangeraden, omdat aluminium een hoger potentiaalverschil met andere metalen heeft dan zink. Dat is zeer belangrijk omdat zoet water een hogere elektrische weerstand heeft dan zout water. Voor zout water wordt zink aangeraden, hoewel aluminium daarin ook goed functioneert, maar iets sneller wordt weggevreten. Magnesium-anoden worden afgeraden omdat het potentiaalverschil met andere metalen te groot is, waar ze, zeker in brak en zout water, de verflagen kunnen beschadigen. Voor snelle schepen wordt het gebruik van as-anoden afgeraden, zij geven veel weerstand en brengen de as in onbalans nadat ze gedeeltelijk zijn weggevreten. Doordat het blok onedeler is dan het metaal waarop het bevestigd is, zal het blok eerder roesten en wordt het metaal beschermd tegen oxidatie. Pas wanneer het offerblok geheel is weggeroest, zal het te beschermen metaal gaan roesten. Offeranodes moeten daarom regelmatig vervangen worden.

Zie ook[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek