Bayer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bayer AG
Bayer
Beurs Deutsche Börse: BAYN
Oprichting 1863
Sleutelfiguren Werner Baumann (CEO)
Hoofdkantoor Leverkusen, Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Werknemers 99.820 (2017)[1]
Producten Chemisch en farmaceutisch producten
Omzet € 35,0 miljard (2017)[1]
Winst € 7,3 miljard (2017)[1]
Website Bayer AG
Portaal  Portaalicoon   Economie
Leverkusen, straatbeeld: Bayer - Science for a better life

Bayer is een internationaal concern uit Duitsland, met het hoofdkantoor in Leverkusen, Noordrijn-Westfalen. De moederholding Bayer AG overkoepelt de divisies Healthcare en CropScience. Het onderdeel MaterialScience is eind 2015 afgestoten door middel van een beursgang en is een apart bedrijf geworden genaamd Covestro.

Activiteiten[bewerken]

In 2017 had Bayer een totale omzet van 35 miljard euro, waarvan minder dan 10% in Duitsland werd gerealiseerd. Het heeft vestigingen in ruim 70 landen wereldwijd. De drie belangrijkste productie-divisies van Bayer zijn:

  • Pharmaceuticals - met als vakterrein gezondheid. Hieronder valt ook Bayer Schering Pharma, ontstaan uit de fusie tussen Bayer & Schering AG. Dit is de grootste activiteit en ongeveer de helft van de totale omzet wordt hier behaald.[1]
  • Healthcare - hier worden generieke geneesmiddelen gemaakt die niet meer beschermd worden door patenten.
  • CropScience - actief in biotechnologie en gewasbescherming.
    • Medio 2018 werd Monsanto ingelijfd.
    • Animal Health - dierengeneesmiddelen, de kleinste activiteit met een jaaromzet van minder dan 2 miljard euro in 2017.

Daarnaast zijn nog ondersteundende en IT-gerelateerde divisies zoals Bayer Technology Services ondergebracht als deel van het concern. De Nederlandse vestiging van Bayer is gevestigd in Mijdrecht.

MaterialScience is een producent van polymeren en andere hoogwaardige kunststoffen. Dit onderdeel kreeg een nieuwe naam Covestro. Per 1 september 2015 is Covestro juridisch en economisch onafhankelijk en ging twee maanden later later naar de effectenbeurs. Bayer had per 31 december 2017 nog 24,6% van de aandelen in handen, aan het begin van het jaar was dat nog 64,2%.[1]

Tot 2004 produceerde Bayer ook industriële chemicaliën onder de divisie Bayer Chemicals. Deze activiteiten werden in dat jaar van het bedrijf afgesplitst en voortgezet in een nieuwe vennootschap genaamd Lanxess.

De aspirine is een van de meest bekende Bayer-producten. In Nederland is een aspirine voor veel mensen het synoniem voor een pijnstiller. Ook heroïne en mosterdgas zijn door Bayer ontwikkeld.

Geschiedenis[bewerken]

Oude Bayer-advertentie voor o.a. aspirine en heroïne

Bayer werd op 1 augustus 1863 opgericht door Friedrich Bayer en Johann Friedrich Weskott in Barmen (nu een stadsdeel van Wuppertal). Met het op de markt brengen van aspirine in 1899 verwierf Bayer internationale bekendheid; aspirine is ook nu nog een veelgebruikt product. In 1925 fuseerde het bedrijf met IG Farben, waarbij de merknaam 'Bayer' verdween. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden was opgesplitst.

Medio 2006 kocht Bayer branchegenoot Schering. Familiebedrijf Merck had als eerste een bod uitgebracht, maar Bayer kwam met een hoger bod van 16,3 miljard euro dat Schering accepteerde.[2] Het was de grootste overname in de historie van Bayer en het bracht de totale jaaromzet in gezondheidsproducten op 15 miljard euro.[3]

In mei 2014 koopt Bayer de consumentendivisie van MSD voor 10,2 miljard euro.[4] De overname versterkt de positie van Bayer wereldwijd op het gebied van geneesmiddelen die zonder recept te koop zijn bij de drogist of apotheek.[4] De consumententak van MSD had vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar en telt 2250 werknemers. De omzet van Bayer consumentenproducten was 5,2 miljard dollar in 2013.[4] De transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Verkoop Covestro[bewerken]

Begin 2015 besloot Bayer het onderdeel MaterialScience, hernoemd tot Covestro, af te stoten. Dit onderdeel leverde in 2014 een derde van de totale omzet op, maar slechts 10% van de winst.[5] De omzet van Covestro bedroeg in 2014 zo'n 11,7 miljard euro. Het bedrijf heeft wereldwijd zo'n 30 fabrieken en circa 14.200 medewerkers. Covestro produceert onder meer kunststoffen voor in matrassen, auto's en medische apparatuur. Met de opbrengst van de beursgang worden de schulden afgelost zodat Covestro een relatief hoge kredietrating kan krijgen van de kredietbeoordelaars.[6] In oktober 2015 ging het bedrijf naar de beurs, het leverde Bayer zo’n 1,5 miljard euro op terwijl op 2,5 miljard was gerekend.[7] Er werden minder aandelen tegen een lagere koers verkocht, 24 euro per stuk, mede door de koersdruk als gevolg van het Volkswagen Dieselgate schandaal.

Overname Monsanto[bewerken]

In mei 2016 gaf Bayer aan Monsanto te willen overnemen, de grootste zaadproducent ter wereld.[8] Slaagt deze overnamepoging, dan ontstaat een onderneming die de grootste is ter wereld in zaden en landbouwbestrijdingsmiddelen, en heel groot in medicijnen en chemicaliën.[8] Bayer is gemeten naar omzet ongeveer drie keer zo groot als Monsanto. Als het bod slaagt komt de jaaromzet uit op zo’n 55 miljard euro en het aandeel uit zaden en landbouwbestrijdingsmiddelen op meer dan 50%.[8] Bayer verhoogde zijn bod van 122 dollar tot 125 dollar per aandeel in juli 2016.[9], en tot 128 dollar in september 2016.[10] Bayer heeft ook de breakup fee verhoogd van 1,5 tot 2 miljard dollar, wanneer de overname vanwege mededingingsbezwaren niet door zou gaan.[9][10] Eind mei 2018 gaf het Amerikaanse ministerie van Justitie toestemming voor de overname.[11] Bayer moest toestemming krijgen van 30 autoriteiten, waaronder de Europese Commissie, China en Brazilië. Voor de Europese toestemming hebben Bayer en Monsanto ingestemd om voor ruim 6 miljard euro aan activiteiten en onderzoeksfaciliteiten af te stoten, hoofdzakelijk aan het Duitse chemiebedrijf BASF.[11] Op 7 juni 2018 werd de transactie afgerond.[12]

Belangrijke herstructurering[bewerken]

Eind november 2018 maakte Bayer bekend dat de komende drie jaar 12.000 banen gaan verdwijnen.[13] Deze maatregel maakt deel uit van een plan on 2,6 miljard euro aan kosten te besparen in 2022. Het grootste deel van ontslagen vallen in Duitsland. Bayer heeft 118.200 mensen in dienst, waarvan 1200 in Nederland.[13] Het bedrijf overweegt ook de activiteiten op het gebied van diergeneesmiddelen af te stoten.[13] Bayer wil het geld gebruiken voor extra investeringen, ook in onderzoek en ontwikkeling.

Affaires[bewerken]

Vooroorlogse farmaceutische heroïne van Bayer
  • In mei 2003 is Bayer in opspraak wegens het distribueren van een HIV besmet medicijn.[14] Bayer zou besmette medicijnen die door de Amerikaanse Food and Drug Administration waren aangemerkt als besmet met HIV, hebben afgezet in diverse andere landen. Een aantal lijders aan HIV klaagde Bayer hiervoor aan.
  • Na een aantal ernstige en dodelijke bijwerkingen, waaraan circa 100 gebruikers zijn overleden, heeft Bayer in 2001 het middel cerivastatine (merknaam Lipobay) uit de handel genomen.[bron?]
  • De voor acne en overbeharing geregistreerde geneesmiddelen Diane en Diane 35 (cyproteronacetaat), die in de praktijk vaak als anticonceptiemiddel worden gebruikt, zijn in 2012 in opspraak geraakt vanwege het overlijden van enkele gebruiksters.[bron?] In Frankrijk werd het middel in februari 2013 van de markt gehaald.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]