MSD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
MSD (Merck & Co. Inc. in de Verenigde Staten en Canada)
Merck Sharp & Dohme
Merck Sharp & Dohme
Beurs NYSE: MRK
Oprichting 1891 als onderdeel van Merck KGaA, 1917 als onafhankelijke onderneming
Sleutelfiguren Kenneth Frazier
(Voorzitter, President en CEO)
Hoofdkantoor Whitehouse Station, New Jersey, Verenigde Staten
Werknemers 76.000 (2013)
Producten Farmaceutische producten
Omzet Gestegen $ 48,047 miljard (2011)
Winst Gestegen 6,272 miljard (2011)
Website www.merck.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

MSD (Merck Sharp & Dohme), in Canada en de Verenigde Staten opererend onder de naam Merck & Co, Inc., is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. MSD heeft zijn hoofdkantoor in Whitehouse Station in de Amerikaanse staat New Jersey.

Geschiedenis[bewerken]

MSD heeft zijn oorsprong in de Duitse stad Darmstadt, waar in de 17e eeuw de apothekersfamilie Merck een apotheek aankocht. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1917 de Amerikaanse tak van Merck geconfisqueerd door de Amerikaanse overheid en omgevormd tot een onafhankelijk Amerikaans bedrijf. In de VS en Canada gebruikt het bedrijf sindsdien de naam Merck & Co, daarbuiten staat het bekend als MSD. Het Duitse deel van het oorspronkelijke bedrijf ging verder als Merck KGaA, tegenwoordig Merck Serono (in de VS dan weer bekend als EMD of EMD Serono).

MSD in Nederland[bewerken]

In 2009 fuseerde MSD met het Amerikaanse Schering-Plough, dat in 2007 'Organon BioSciences' van AkzoNobel had overgenomen. Deze geneesmiddelengroep bestond uit Organon, Intervet, Nobilon en Diosynth. MSD heeft vestigingen in onder meer Oss, Haarlem (humaan) en Boxmeer (veterinair).

Merck Manual[bewerken]

Naast de productie van geneesmiddelen publiceert Merck/MSD onder onder andere de Merck Manual, een medisch referentiewerk, en de Merck Index, een uitgebreide encyclopedie van chemische stoffen.

Externe links[bewerken]