MSD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MSD (Merck & Co. Inc. in de Verenigde Staten en Canada)
Merck Sharp & Dohme
Merck Sharp & Dohme
Beurs NYSE: MRK
Oprichting 1891 als onderdeel van Merck KGaA, 1917 als onafhankelijke onderneming
Sleutelfiguren Kenneth Frazier
(Voorzitter, President en CEO)
Hoofdkantoor Kenilworth, New Jersey, Verenigde Staten. Haarlem, Oss, Boxmeer, De Bilt, Nederland
Werknemers 5600 in NL (2018)
Producten Geneesmiddelen, vaccins en biologische therapieën
Website msd.nl merck.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

MSD (Merck Sharp & Dohme), in Canada en de Verenigde Staten opererend onder de naam Merck & Co, Inc., is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. MSD heeft zijn hoofdkantoor in Kenilworth in de Amerikaanse staat New Jersey. In 1954 opende MSD zijn eerste kantoor in Nederland. Sinds 2009 heeft MSD Nederland vestigingen in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

MSD heeft zijn oorsprong in de Duitse stad Darmstadt, waar in de 17e eeuw de apothekersfamilie Merck een apotheek aankocht. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1917 de Amerikaanse tak van Merck geconfisqueerd door de Amerikaanse overheid en omgevormd tot een onafhankelijk Amerikaans bedrijf. In de VS en Canada gebruikt het bedrijf sindsdien de naam Merck & Co, daarbuiten staat het bekend als MSD. Het Duitse deel van het oorspronkelijke bedrijf ging verder als Merck KGaA, tegenwoordig Merck Serono (in de VS dan weer bekend als EMD of EMD Serono).

MSD in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 opende MSD een klein verkoopkantoor (10 medewerkers) in Amsterdam. Het was daarmee de eerste vestiging van MSD in Europa. Amsterdam werd in 1956 ingewisseld voor Haarlem waar MSD aan de Waarderweg een terrein betrok met kantoren, productie-, verpakkings- en distributiefaciliteiten. In 2009 fuseerde MSD met het Amerikaanse Schering-Plough, dat in 2007 'Organon BioSciences' van AkzoNobel had overgenomen. Deze geneesmiddelengroep bestond uit Organon, Intervet, Nobilon en Diosynth. MSD heeft vestigingen in onder meer Oss, Haarlem (humaan), Boxmeer en De Bilt (veterinair). In Nederland is MSD actief met Moeders voor Moeders, een organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen om het zwangerschapshormoon HCG te maken.

Merck Manual[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de productie van geneesmiddelen publiceert Merck/MSD onder andere de Merck Manual, een medisch referentiewerk, en de Merck Index, een uitgebreide encyclopedie van chemische stoffen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]