Intervet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Intervet, voluit Intervet/Schering-Plough Animal Health is een farmaceutische multinational van Nederlandse oorsprong met zijn belangrijkste vestiging in de Noord-Brabantse plaats Boxmeer. Intervet produceert diergeneesmiddelen en maakt deel uit van Schering-Plough, een Amerikaanse farmaceutische multinational. Intervet vormt een joint venture met Merial. Na de overname van beide concerns in 2010 door Merck & Co. worden de verschillende bedrijfstakken langzaam gefuseerd en indien nodig afgestoten. Sinds 29 juni 2011 gaat Intervet verder onder de naam Merck Animal health in America en Canada. In de rest van de wereld is het MSD Animal Health.

Intervet werd in de jaren 50 van de 20e eeuw opgericht door Wim Hendrix, een diervoederfabrikant te Boxmeer met een bedrijf dat tegenwoordig Hendrix UTD heet. Er waren namelijk vaccins voor kippen ontwikkeld en Hendrix zag in dat gezonde dieren ook zijn voeder eten. Het bedrijf is uitgegroeid tot een der grootste vaccinproducenten ter wereld en brengt ook een vaccin tegen vogelgriep op de markt. Intervet werd omstreeks 1965 overgenomen door Koninklijke Zwanenberg Organon.

Op 11 maart 2007 maakte AkzoNobel bekend dat haar dochter Organon Biosciences overgenomen zou gaan worden door Amerikaanse farmacie-multinational Schering-Plough. Officieel was het bedrijf op dat moment nog een volledige business unit van AkzoNobel, maar waren de voorbereidingen voor een beursgang van Organon BioSciences als een zelfstandig bedrijf al in een vergevorderd stadium. Het niet doorgaan van de beursgang was voor president Toon Wilderbeek reden om aan te kondigen dat hij zijn functie neer zal leggen zodra de overname definitief is.[1]

Intervet was als onderdeel van Akzo Nobel wereldwijd de op twee na grootste producent van diergeneesmiddelen. Er werken tegenwoordig zo'n 5.300 mensen voor het bedrijf verspreid over ruim 50 landen; in Boxmeer is Intervet veruit de grootste werkgever. Na de overname door Schering-Plough bezit het bedrijf een groter deel van de wereldmarkt op diergeneeskundig gebied door samen te gaan werken met de veterinaire tak van Schering-Plough.

Intervet stelt dat het zich actief opstelt wanneer het gaat om het verminderen van het aantal dierproeven. Regelgeving stelt het gebruik van dierproeven in veel gevallen verplicht om de veiligheid en werkzaamheid van diergeneesmiddelen te waarborgen. In de gevallen waarin dierproeven verplicht of onvermijdelijk zijn, zegt het bedrijf zich in te spannen om het aantal proefdieren te verminderen en de onderzoeksmethoden te verfijnen.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Akzo Nobel announces intended sale of Organon BioSciences to Schering-Plough for EUR 11 billion, 12 maart 2007.Website Organon Biosciences, 24 augustus 2007.
  2. Zwitserse wetenschapper ontvangt prijs voor bijdrage aan de vermindering van het gebruik van proefdieren bij de ontwikkeling en productie van diergeneesmiddelen, 22 augustus 2005. Website Intervet[dode link], 24 augustus 2007.