Naar inhoud springen

MSD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Merck & Co.)
MSD (Merck & Co. Inc. in de Verenigde Staten en Canada)
Logo
Merck Sharp & Dohme
Beurs NYSE: MRK
Oprichting 1891 als onderdeel van Merck KGaA, 1917 als onafhankelijke onderneming
Sleutelfiguren Robert M. Davis
(Voorzitter, President en CEO)
Hoofdkantoor Kenilworth, New Jersey
Werknemers 74.000, waarvan 27.000 in de Verenigde Staten (2020)
Producten Geneesmiddelen voor mens en dier, vaccins en biologische therapieën
Industrie farmaceutische industrie
Omzet/jaar US$ 48 miljard (2020)[1]
Winst/jaar US$ 7,1 miljard (2020)[1]
Marktkapitalisatie US$ 206 miljard (5 nov. 2021)
Website msd.nl merck.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

MSD (Merck Sharp & Dohme), in Canada en de Verenigde Staten opererend onder de naam Merck & Co, Inc., is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. MSD heeft zijn hoofdkantoor in Kenilworth in de Amerikaanse staat New Jersey. In 1954 opende MSD zijn eerste kantoor in Nederland.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

MSD is wereldwijd actief en meer dan de helft van de omzet wordt gerealiseerd buiten de Amerikaanse thuismarkt. Het heeft twee segmenten, het belangrijkste onderdeel maakt geneesmiddelen voor mensen en zo'n 10% van de omzet wordt behaald met de verkoop van diergeneesmiddelen (MSD Animal). In 2020 had het 74.000 medewerkers, waarvan er zo'n 16.750 actief zijn op het gebied van Onderzoek & Ontwikkeling.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

MSD heeft zijn oorsprong in de Duitse stad Darmstadt, waar in de 17e eeuw de apothekersfamilie Merck een apotheek aankocht. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1917 de Amerikaanse tak van Merck geconfisqueerd door de Amerikaanse overheid en omgevormd tot een onafhankelijk Amerikaans bedrijf. In de VS en Canada gebruikt het bedrijf sindsdien de naam Merck & Co, daarbuiten staat het bekend als MSD. Het Duitse deel van het oorspronkelijke bedrijf ging verder als Merck KGaA en handelt in deze twee landen onder de naam EMD.

MSD in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 opende MSD een klein verkoopkantoor (10 medewerkers) in Amsterdam. Het was daarmee de eerste vestiging van MSD in Europa. Amsterdam werd in 1956 ingewisseld voor Haarlem waar MSD aan de Waarderweg een terrein betrok met kantoren, productie-, verpakkings- en distributiefaciliteiten.

In 2009 fuseerde MSD met het Amerikaanse Schering-Plough, dat in 2007 'Organon BioSciences' van AkzoNobel had overgenomen. Deze geneesmiddelengroep bestond toen uit Organon, Intervet, Nobilon en Diosynth met vestigingen in onder meer Oss, Haarlem (humaan), Boxmeer en De Bilt (veterinair). MSD was als opvolger van Organon verantwoordelijk voor de urine inzamelorganisatie Moeders voor Moeders later werd dit overgedragen aan Aspen Pharmacare. In 2021 werd Organon weer verzelfstandigd. Dit bedrijfsonderdeel kreeg een eigen beursnotering aan de NASDAQ effectenbeurs.

Merck Manual[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de productie van geneesmiddelen publiceert Merck/MSD onder andere de Merck Manual, een medisch referentiewerk, en de Merck Index, een uitgebreide encyclopedie van chemische stoffen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]