Naar inhoud springen

SAP SE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SAP SE
Logo
SAP-hoofdkantoor in het Duitse Walldorf.
Beurs Deutsche Börse: SAP
NYSE: SAP
Motto of slagzin Run Simple (voorheen: Run Better)
Oprichting Vlag van Duitsland Weinheim (1972)
Sleutelfiguren Hasso Plattner (voorzitter)
Christian Klein (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Duitsland Walldorf, Duitsland
Werknemers 81.183 (jaareinde 2016)
Producten ERP, CRM en SCM
Industrie softwareindustrie, softwareontwikkeling
Omzet/jaar Gestegen €22,1 miljard (2016)[1]
Winst/jaar Gestegen €3,6 miljard (2016)[1]
Website www.sap.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

SAP is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich specialiseert in bedrijfssoftwareoplossingen voor kleine, middelgrote en internationale ondernemingen.

Bedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

SAP is een van oorsprong Duits softwarehuis, opgericht in 1972 en gevestigd in Walldorf bij Heidelberg. SAP is opgericht door een aantal voormalige IBM-medewerkers. Het bedrijf is qua grootte het vierde onafhankelijke softwarebedrijf ter wereld.[2][3] SAP helpt bedrijven met de optimalisatie van bedrijfssoftware. Dit omvat onder meer de toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze concurrentieel blijven. In 2016 werkten er wereldwijd circa 81.000 medewerkers bij SAP,[1] verdeeld over meer dan 130 landen.

Het acroniem SAP staat voor Systeme, Anwendungen und Produkte (Systemen, Applicaties en Producten). Oorspronkelijk bij de oprichting van het bedrijf stond het voor SystemAnalyse und Programmentwicklung.

In 2013 wijzigde SAP AG (Aktiengesellschaft, AG) haar vennootschapsvorm van een Duits bedrijf naar een Europese vennootschap, SAP SE (Societas Europaea, SE).

Het bedrijf is beursgenoteerd en maakt deel uit van de Duitse DAX-aandelenindex. De oprichters van het bedrijf hadden per jaarultimo 2016 zo'n 19% van de aandelen SAP in handen.[1]

Markten[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2003 heeft SAP voor het SME-segment (MKB-bedrijven/KMO's) twee oplossingen erbij: SAP Business One en SAP Business All-in-One. SAP Business One richt zich op bedrijven met 1 tot 100 werknemers; SAP Business All-in-One vanaf 75 medewerkers. Eind 2007 lanceerde SAP het product SAP Business ByDesign. Deze SaaS-oplossing vult het productenpalet van SAP aan voor het SME-segment en is sinds 2008 ook voor Nederlandse ondernemers beschikbaar.[4]

Een veelgebruikt ERP pakket is SAP R/3 en het nieuwere SAP HANA.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

SAP wordt ook weleens ‘System Against People’ genoemd. Omdat het vaak door zijn enorme omvang nogal traag werkt, staat het onder de eigen consultants en programmeurs bekend als 'Sandläufer Anschau Programm'. Sommigen spreken ook wel van 'Stetts Andere Probleme'.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie SAP van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.