Pfizer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pfizer
Pfizer
Hoofdkantoor van Pfizer
Hoofdkantoor van Pfizer
Beurs NYSE: PFE
Oprichting 1849
Oprichter(s) Charles Pfizer
Charles Erhardt
Sleutelfiguren Ian Read
(Chairman)
Albert Bourla
(CEO)
Hoofdkantoor New York, Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 90200 [1]
Producten farmaceutische producten
Omzet $ 52,55 miljard [2]
Winst $ 21,31 miljard [3]
Marktkapitalisatie $ 216,71 miljard [4]
Website http://www.pfizer.com/ www.pfizer.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pfizer Incorporated, gevestigd in New York, is een van de grootste farmaceutische bedrijven.

Activiteiten[bewerken]

Pfizer is wereldwijd actief, circa drie vijfde van de omzet wordt buiten de Verenigde Staten behaald.

Lipitor (atorvastatine) is het geneesmiddel met de hoogste omzet wereldwijd: $12,2 miljard in 2005. Lipitor wordt gebruikt bij patiënten met hoog cholesterol en behoort tot de groep geneesmiddelen van de statines.

Andere producten van Pfizer zijn:

Geschiedenis[bewerken]

Pfizer werd in 1849 opgericht door Charles Pfizer en zijn neef Charles F. Erhart. Beide heren zijn van Duitse afkomst. De onderneming, actief op het gebied van chemicaliën, kreeg de naam Charles Pfizer and Company. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de aanvoer van bepaalde grondstoffen voor de productie van medicijnen uit Italië stil te liggen. Pfizer slaagde erin dit gebrek op te lossen door eigen fermentatie onderzoek. Hiermee werd de basis gelegd voor de productie van penicilline die in grote hoeveelheden door Pfizer werd geproduceerd in de Tweede Wereldoorlog.

In 2009 nam Pfizer sectorgenoot Wyeth over voor 68 miljard dollar.[5] De combinatie behoorde tot de top van sector met een zeer breed productaanbod. Door de fusie was er veel ruimte om op kosten te besparen. De synergievoordelen werden, ten tijde van het bekendmaken van de overname, geraamd op 4 miljard dollar per jaar te bereiken drie jaar na het daadwerkelijk samengaan.[5] Pfizer zag veel patenten aflopen op zijn geneesmiddelen, waaronder op zijn best verkochte geneesmiddel Lipitor in 2011, en zocht naar een overnamekandidaat om dit aanstaande verlies te compenseren.[5] Wyeth had op het moment van de overname een jaaromzet van 23 miljard dollar.[5]

In november 2015 werd bekend dat Pfizer voor 160 miljard dollar branchegenoot Allergan wil gaan overnemen.[6] Als het doorgaat eindigt deze transactie op de derde plaats op de wereldwijde ranglijst van fusies en bedrijfsovernames in waarde.[7] Allergan is onder andere bekend van botox, een middel om rimpelvorming tegen te gaan. De nieuwe combinatie telt zo’n 110.000 medewerkers en de jaaromzet zal op zo’n 60 miljard dollar uitkomen.[7] Pfizer biedt 11,3 aandelen voor ieder aandeel Allergan.[6] De transactie wordt zo vorm gegeven dat Allergan Pfizer overneemt. Op deze wijze kan Pfizer zijn hoofdkwartier verplaatsen naar Ierland, waar Allergan officieel is gevestigd en waar de winstbelasting aanzienlijk lager is.[6] Het ontwijken van de hoge Amerikaanse winstbelasting was een belangrijk motief voor Pfizer voor deze overname.[6] Pfizer poogde in 2014 AstraZeneca over te nemen, om op die manier een fiscale verhuizing mogelijk te maken, maar dit mislukte.[6] Door een verandering in de Amerikaanse belastingwetgeving wordt het voor Amerikaanse bedrijven minder aantrekkelijk buitenlandse overnames te doen in een land met een lagere winstbelasting en vervolgens het hoofdkantoor te verplaatsen.[8] Een dag later, op 7 april 2016, zag Pfizer af van de overname van Allergan met als reden de strengere belastingregels.[8] Direct na het besluit bekend werd steeg de aandelenkoers van Pfizer met 2,2%, terwijl de koers van Allergan met 15% daalde.

Boetes off-label gebruik[bewerken]

  • In 2009 kreeg de firma een totale boete van 2,3 miljard dollar wegens off-label gebruik.[9]
  • In juli 2013 maakte Pfizer een boete bekend van 491 miljoen dollar wegens het promoten van niet-geregistreerd gebruik van hun niertransplantatiemedicijn sirolimus. Deze overtredingen werden gedaan door Wyeth Pharmaceuticals, welke Pfizer in 2009 had overgenomen.[10]