Pregabaline

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Pregabaline
Chemische structuur
Pregabalin.svg
Pregabalin ball-and-stick model.png
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) > 90%[1]
Metabolisatie vrijwel niet gemetaboliseerd
Uitscheiding in urine
Gebruik
Geneesmiddelengroep Anti-epileptica
Merknamen Lyrica
Indicaties neuropathische pijn; epilepsie; gegeneraliseerde angststoornis
Voorschrift/recept ja
Toediening oraal
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. nee
Lactatie (borstvoeding) nee
Databanken
CAS-nummer 148556-50-6
ATC-code N03AX16
PubChem 5486971
DrugBank DB00230
Chemische gegevens
Molecuulformule C8H17NO2
IUPAC-naam (S)-3-aminomethyl-5-methyl-hexaanzuur
Molmassa 159,23 g/mol
Smeltpunt 186-188°C
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Pregabaline (INN) of (S)-3-aminomethyl-5-methyl-hexaanzuur is een γ-aminozuur dat verwant is aan de neurotransmitter γ-aminoboterzuur (GABA). Het is een middel met een anti-epileptische werking. Daarnaast is het middel ook geïndiceerd voor de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis en van neuropathische pijn. Pregabaline is de werkzame stof in het geneesmiddel Lyrica van Pfizer. Dit is verkrijgbaar in capsules met 25, 75 tot 300 mg pregabaline, of als drank met 20 mg/ml pregabaline.

Geschiedenis[bewerken]

Pregabaline werd ontwikkeld aan de Northwestern University in Evanston (Illinois) door professor Richard Bruce Silverman en medewerkers, met steun van de Warner-Lambert Company.[2] Warner-Lambert is in 2000 overgenomen door Pfizer. Pfizer heeft pregabaline op de markt gebracht met als merknaam Lyrica.

In de Europese Unie is Lyrica toegelaten sedert 6 juli 2004[3].

In de Verenigde Staten werd Lyrica door de Food and Drug Administration voor het eerst toegelaten op 30 december 2004[4]. In 2007 werd Lyrica er ook toegelaten voor de behandeling van fibromyalgie[5].

Indicaties[bewerken]

Werking[bewerken]

De chemische structuur van pregabaline gelijkt op die van gamma-aminoboterzuur (GABA), maar de werking van het middel is niet vergelijkbaar met die van GABA. Pregabaline is noch een antagonist noch een agonist van GABA-receptoren. Pregabaline bindt zich in het centrale zenuwstelsel aan een auxiliaire subeenheid van spanningsafhankelijke calciumkanalen. Daardoor vermindert het de neuronale gevoeligheid. Het vermindert ook de afgifte van verschillende neurotransmitters, waaronder substantie P, glutamaat en noradrenaline. Het exacte werkingsmechanisme van pregabaline is nog niet duidelijk.

Bijwerkingen[bewerken]

De vaakst gemelde bijwerkingen zijn duizeligheid en slaperigheid. Bij het gebruik van Lyrica kan wazig zicht, dubbel zien of verlies van het gezichtsvermogen optreden. Verhoogde eetlust, gewichtstoename en erectiestoornissen kunnen ook voorkomen. Een opsomming van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter.[6]

Externe links[bewerken]