Landbouwkrediet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Landbouwkrediet (wielerploeg) voor de gelijknamige wielerploeg.
LANDBOUWKREDIET
Kantoor Landbouwkrediet
Kantoor Landbouwkrediet
Oprichting 1937
Oprichter(s) Belgische Staat
Hoofdkantoor Vlag van België Brussel, België
Werknemers 3.827 (2012)
Producten financiële producten
Winst € 73,4 miljoen (2012)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Landbouwkrediet of Crédit Agricole was een Belgische bank opgericht in 1937 door de Belgische staat, onder de naam Nationaal Instituut voor Landbouwkrediet (NILK). Vanaf 1 april 2013 ging het Landbouwkrediet verder onder de naam Crelan, na onder meer de overname van Centea. Het hoofdgebouw stond en bleef aan de Sylvain Dupuislaan in Brussel.

De opdracht was initieel kredieten te verlenen aan de land- en tuinbouwsector met staatswaarborg. Naderhand werd Landbouwkrediet een volwaardige bank die zich richtte naar een breder publiek en ook naar de particulieren. Luc Versele was de laatste CEO. De Fransman François Macé was de laatste voorzitter van de raad van bestuur. Deze laatste was tevens de directeur-generaal van het Crédit Agricole Nord de France.[1] Nadien werden beiden bevestigd in hun functie bij Crelan.

De Groep Landbouwkrediet was sinds juli 2011 samengesteld uit vijf entiteiten: de coöperatieve bank Landbouwkrediet en haar vier dochters, Landbouwkrediet Verzekeringen, de nichebank Europabank, de onlinebank Keytrade Bank en Centea.

De meeste van de kantoren waren gevestigd in plattelandsdorpen. Door de overname in 2004 van Europabank was de Groep Landbouwkrediet ook vertegenwoordigd in alle Belgische steden. In 2007 werd Landbouwkrediet volledig eigenaar van de Keytrade Bank.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting tot privatisering[bewerken | brontekst bewerken]

30 september 1937: oprichting van het NILK[bewerken | brontekst bewerken]

De gevolgen van de economische crisis van 1929 zijn nog goed voelbaar als de Belgische regering besluit tot de oprichting van het Nationaal Instituut voor Landbouwkrediet (NILK). Naast heel wat andere sectoren bevindt ook de landbouwsector zich in een crisis en heeft ze steun via een gespecialiseerde instelling nodig. Het NILK ziet op 30 september 1937 het levenslicht als overheidsinstelling met het doel om de kredietverstrekking aan land- en tuinbouwers te bevorderen. Het krijgt daarvoor een startfonds van 15 miljoen Belgische frank van de Belgische Staat.

De jaren 80: de modernisering van de parastatale instelling[bewerken | brontekst bewerken]

Door problemen in de vleessector leidt de bank in 1985 een belangrijk verlies. Een triumviraat, bestaande uit directeur-generaal Albert Huygens en de adjunct-directeurs-generaal André Le Marec en Luc Versele krijgt de leiding over de parastatale instelling en werkt een herstelplan uit.

De jaren 90: de start van de privatisering[bewerken | brontekst bewerken]

De privatisering van het NILK verloopt in verschillende fasen en start begin de jaren negentig. In 1992 wordt de staatsinstelling NILK een Naamloze Vennootschap. Een directiecomité onder leiding van Jacques Rousseaux neemt de leiding. Op het einde van dat jaar wijzigt de naam in Landbouwkrediet.

1995: Swiss Life aandeelhouder[bewerken | brontekst bewerken]

Swiss Life (Belgium) stapt in het kapitaal van de nv Landbouwkrediet en wordt daarmee voor 37,45% aandeelhouder. De andere twee aandeelhouders blijven de Coöperatieve kassen (37,45%) en de Belgische Staat (25,1%).

1996: Bacob aandeelhouder[bewerken | brontekst bewerken]

Bacob treedt toe als aandeelhouder van Landbouwkrediet, waardoor de Coöperatieve Kassen, Swiss Life en Bacob elk een derde van de aandelen hebben. Landbouwkrediet is als eerste overheidsbedrijf in België volledig geprivatiseerd.

2003: Franse Crédit Agricole wordt aandelhouder[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse grootbank Crédit Agricole wordt voor 50% aandeelhouder van de nv Landbouwkrediet. De andere 50% van de aandelen zijn in handen van de Coöperatieve Kassen.

Overnames en groei[bewerken | brontekst bewerken]

2004: overname Europabank[bewerken | brontekst bewerken]

De Groep Landbouwkrediet neemt Europabank over. De bankdochter krjjgt een autonome positie binnen de Groep Landbouwkrediet (nu Crelan Groep). De bank is vooral in de stedelijke gebieden aanwezig en heeft een specifieke kennis over consumentenkrediet, kredieten aan KMO’s en ondernemingen, leasing en kredietkaarten.

2005: overname Keytrade Bank[bewerken | brontekst bewerken]

De Groep Landbouwkrediet verwelkomt de moderne onlinebank Keytrade Bank. De Groep Landbouwkrediet bestaat nu uit de nv Landbouwkrediet en haar twee dochters Europabank en Keytrade Bank.

2007: oprichting verzekeringsmaatschappij[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 richt de groep de verzekeraar Landbouwkrediet Verzekeringen op (nu Crelan Insurance). Landbouwkediet Verzekeringen maakt voortaan deel uit van de Groep Landbouwkrediet en biedt kredietgebonden verzekeringen aan.

2009: overname klanten Kaupthing Bank[bewerken | brontekst bewerken]

Landbouwkrediet neemt 5.000 private bankingklanten en 16.000 online klanten van het in problemen gekomen Kaupthing Bank Belgium over. Landbouwkrediet zorgt ervoor dat de klanten van Kaupthing Bank Belgium opnieuw over hun effecten en tegoeden kunnen beschikken.

2011: overname Centea[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 nam Landbouwkrediet sectorgenoot Centea over van de KBC Groep voor € 527 miljoen, die na de kredietcrisis van 2008-2009 verplicht was dit onderdeel te verkopen. In tegenstelling tot Europabank en Keytrade Bank, die eerder opgenomen werden in de Groep Landbouwkrediet, bleef Centea niet als een aparte entiteit verder bestaan.

Fusiebank Crelan[bewerken | brontekst bewerken]

Landbouwkrediet en Centea fuseren op 1 april 2013 tot Crelan: een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Dankzij deze fusie behoort Crelan tot de top 10 van de Belgische banken.

Groepscijfers 2012 bij einde Landbouwkrediet[bewerken | brontekst bewerken]

  • Medewerkers: 3.827
  • Klanten: 1.223.880
  • Coöperatoren: 245.186
  • Agentschappen: 910
  • Winst: € 73,4 miljoen

In deze cijfers waren ook deze van Centea inbegrepen, dat op 1 juli 2011 een onderdeel werd van Landbouwkrediet.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2001 was Landbouwkrediet hoofdsponsor van een wielerploeg voor profs, meestal met jonge Belgische renners. Bij de veldrijders had men de toprenner Sven Nys kunnen aanwerven vanaf 2008. Deze sponsoring lier verder onder het merk Crelan.