Kaupthing Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaupþing banki hf.
Logo
Beurs OMX: KAUP
Oprichting Reykjavík, IJsland, 1930 (stichting van Búnaðarbanki)
Sleutelfiguren Hreiðar Már Sigurðsson (CEO), Sigurður Einarsson (Voorzitter van de raad van beheer)
Hoofdkantoor Reykjavík, IJsland
Werknemers 3.330
Producten Bankieren
Omzet/jaar €58,34 miljard (2007)
Winst/jaar Gestegen €812 milloen (2007)
Website www.kaupthing.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Kaupthing Bank (IJslands: Kaupþing banki) is een IJslandse bank, gevestigd in Reykjavík. Ze werd gevormd door de samensmelting van Kaupthing en Búnaðarbanki Íslands in 2003 en is de grootste bank van IJsland.

Kaupthing Bank opereert tegenwoordig in dertien landen, waartoe naast Scandinavische landen ook België, Luxemburg, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten behoren. Ze biedt internetbankieren aan in onder andere België, met een interest op spaarrekeningen van 4 + 2%. De bank geeft werk aan 3.300 mensen en heeft 36 kantoren in IJsland.

Bod op NIBC[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2007 maakte Kaupthing Bank een bod ter waarde van € 3 miljard bekend op de Nederlandse zakenbank NIBC. De helft van het bod werd gedaan in eigen aandelen Kaupthing en de rest in contanten. Kaupthing hoopt na de aankoop van NIBC een van de leidende zakenbanken te zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen in Europa, zo meldde Kaupthing-topman Hreidar Már Sigurdsson.[1] Kaupthing en NIBC waren al sinds het voorjaar van 2005 in gesprek.[1] Dat jaar werd NIBC verkocht maar Kaupthing greep toen achter het net, omdat het opkoopfonds rond JC Flowers een hoger bod neerlegde.[1]

Eind januari 2008 werd bekend dat de transactie niet door zal gaan vanwege de onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis.[2] De koers van het aandeel Kaupthing was de voorgaande maanden fors gedaald waardoor de waarde van de overname slonk tot € 2,5 miljard.[2] NIBC maakte dezelfde dag bekend dat de jaarwinst over 2007 met 62% was gedaald tot € 91 miljoen door de problemen op de financiële markten.[2]

IJslandse bankencrisis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 oktober 2008 werd de bank, in de problemen als gevolg van de IJslandse bankencrisis, overgenomen door de IJslandse toezichthouder.[3] Alle transacties van Kaupthing Bank Luxemburg, werkend onder een Luxemburgse banklicentie, en het Belgisch bijhuis Kaupthing Bank België werden geblokkeerd door de Luxemburgse toezichthouder.[4] Omdat Luxemburg de nieuwe afspraak om tegoeden tot € 50.000 te garanderen nog niet had geïmplementeerd, zouden Belgische gedupeerden hoogstens € 20.000 terugkrijgen bij faillissement.[5] Uiteindelijk zou de Luxemburgse Kaupthing overgenomen worden door Blackfish Capital, een investeringsfonds van de Engelse familie Rowland, en in Luxemburg tot Banque Havilland worden omgedoopt. De Belgische spaar- en zichtrekeningen werden op 16 juli 2009 overgeheveld naar Keytrade Bank, zodat de tegoeden na negen maanden weer vrijkwamen voor de spaarders. In februari waren al de effectenrekeningen naar Landbouwkrediet verhuisd[6].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]