Effecten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Financiële instrumenten

Effecten
Obligatie
Commercial paper
Hybride effecten
Aandeel
ETF

Derivaten
Warrant
Future
Optie
Exotische optie
Turbo

Bijzondere obligaties
Nulcouponobligatie
Inflatie-obligatie
Eeuwigdurende obligatie
Covered bond
Collateralized debt obligation

Informatie
Essentiële-informatiedocument

Effecten zijn verhandelbare rechten en/of plichten die een financiële waarde vertegenwoordigen, zoals aandelen, obligaties, opties en termijncontracten. Het woord wordt vaak in het meervoud gebruikt. Andere woorden ervoor, die wel ook vaak in het enkelvoud gebruikt worden, zijn financiële waarde en security.

De waarde van aandelen, obligaties en opties is niet-negatief. De waarde van een termijncontract kan positief of negatief zijn. De schrijver van een optie heeft alleen een verplichting, de waarde van deze positie is dus niet-positief, namelijk het tegengestelde van de waarde van de optie.

Een typisch kenmerk van effecten is dat ze gewoonlijk op een beurs verhandeld worden en dat de prijs daar wordt bepaald door vraag en aanbod. De actuele prijs van effecten noemt men de koers. Bankbiljetten en cheques worden daarom niet tot de effecten gerekend.

Iemands effectenpositie is het geheel van bezittingen en verplichtingen met betrekking tot effecten.

Financieel instrument[bewerken | brontekst bewerken]

Een financieel instrument is een ruimer begrip dan een effect. Het kan onder meer ook zijn een swap, rentetermijncontract of ander derivatencontract dat betrekking heeft op effecten, valuta, rentevoeten, grondstoffen of andere afgeleide instrumenten.

Nederlandse wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat veel wetgeving omtrent het gebruik van effecten. Dit wordt wel het effectenrecht genoemd. De belangrijkste wet die gaat over effecten is de Wet op het financieel toezicht. Artikel 1 van deze wet geeft overigens een definitie van het begrip 'effecten'. Dit zijn:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]