Sofina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sofina
Beurs Euronext: SOF
Motto of slagzin Purpose & Patience
Oprichting 1898
Sleutelfiguren Harold Boël (CEO)
Dominique Lancksweert (voorzitter raad van bestuur)
Hoofdkantoor Nijverheidsstraat 31
1040 Brussel
Werknemers 65
Sector Investeringsvennootschap
Website www.sofinagroup.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sofina is een familiale investeringsvennootschap met activiteiten in Europa, Azië en de Verenigde Staten met focus op consumptiegoederen en detailhandel, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. Het is beursgenoteerd aan de Beurs van Brussel. Sofina heeft kantoren in België, Luxemburg en Singapore met ongeveer 65 werknemers onder de leiding van een internationale raad van bestuur.[1] Op 30 juni 2020 bedroeg het geauditeerd eigen vermogen €7,33 miljard.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1898 werd de Société Financière de Transports et d’Entreprises Industrielles S.A. (SOFINA) opgericht om te investeren in grote infrastructuurvoorzieningen, zoals concessies voor de elektrificatie van trams en steden in Europa en Zuid-Amerika.

Na de Tweede Wereldoorlog concentreerde het bedrijf zijn investeringen vooral in de Verenigde Staten, met name in de sectoren olie, gas en elektriciteit. In de jaren 1950 traden de huidige familiale aandeelhouders toe tot het kapitaal van de vennootschap. In 1988 versterkte de familie van de erfgenamen van Gustave Boël hun aandeelhouderschap in Sofina en kreeg 56% van de aandelen in bezit.
Yves Boël kwam aan het roer te staan van het bedrijf en koos voor een diversificatiestrategie die gericht was op zowel investeringen in Europa, verspreid over verschillende sectoren: detailhandel, financiële producten en luxegoederen als op verschillende bekende private equity-fondsen in de Verenigde Staten. In 2011 verhoogde het bedrijf haar activiteiten met investeringen in internationale groeisectoren.[3] Vanaf 2015 kwam er een derde investeringsstrategie bij , die voornamelijk gericht was op India en China. Het bedrijf opende daartoe kantoren in Singapore.[4]

In 2019 onderschreef Sofina de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI) in de context van zijn engagement inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Investeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Het heeft anno 2021 investeringen in een dertigtal bedrijven waaronder Collibra en Vinted[5]. In het verleden had Sofina ook belangen in Giphy (nu onderdeel van Meta) en Flipkart (nu onderdeel van Walmart).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]