Sofina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Sofina
Oprichting 1898; meer dan 120 jaar geleden
Sleutelfiguren Harold Boël (CEO)
Werknemers 65
Sector Investeringsvennootschap
Website https://www.sofinagroup.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sofina werd meer dan 120 jaar geleden opgericht en is vandaag een familiale en beursgenoteerde investeringsvennootschap met activiteiten in Europa, Azië en de Verenigde Staten verspreid over verschillende sectoren, met een focus op consumptiegoederen en detailhandel, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. Sofina heeft kantoren in België, Luxemburg en Singapore en stelt ongeveer 65 personen tewerk verspreid over deze drie regio’s onder de leiding van een internationale Raad van Bestuur.[1] Op 30 juni 2020 bedroeg het geauditeerd eigen vermogen €7,33 miljard.[2] Regelmatige berichtgeving over het eigen vermogen van de vennootschap en de samenstelling van de portefeuille is beschikbaar op de website.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Société Financière de Transports et d’Entreprises Industrielles S.A. (SOFINA) werd opgericht in 1898. Vroege investeringen in grote infrastructuurvoorzieningen, zoals concessies voor de elektrificatie van trams en steden in Europa en Zuid-Amerika lieten de vennootschap toe te groeien. Na de Tweede Wereldoorlog concentreerde Sofina haar investeringen vooral in de Verenigde Staten, met name in de sectoren olie, gas en elektriciteit.

In de jaren 1950 traden de huidige familiale aandeelhouders toe tot het kapitaal van de vennootschap onder het leiderschap van Yves Boël.

In de tweede helft van de twintigste eeuw begon Sofina een diversificatiestrategie toe te passen die gericht was op investeringen voornamelijk in Europa en verspreid over verschillende sectoren: detailhandel, financiële producten en luxegoederen. Door middel van investeringen die vanaf de jaren 1970 werden gemaakt in verschillende bekende private equity-fondsen vooral in de Verenigde Staten startte de onderneming met haar activiteiten als fondseninvesteerder. In 1988 versterkte de familie van de erfgenamen van Gustave Boël hun aandeelhouderschap in Sofina.

In 2011 startte Sofina met een strategische beweging in de richting van groeisectoren en een grotere internationale blootstelling. Als onderdeel van deze nieuwe strategie realiseerde Sofina haar eerste rechtstreekse investering in de Verenigde Staten in 2014. In 2015 opende Sofina kantoren in Singapore en versterkte zij haar derde investeringsstijl (Sofina Growth) voornamelijk in India, China, maar ook in Europa en de Verenigde Staten.

Vanaf 2017 wordt meer dan de helft van Sofina’s portefeuille geïnvesteerd buiten Europa. In 2019 onderschreef Sofina de UNPRI in de context van haar engagement inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.[3]

Drie investeringsstijlen[bewerken | brontekst bewerken]

Sofina ontwikkelde drie complementaire investeringsstijlen die toegepast worden doorheen haar belangrijkste regio’s, Europa, Azië en de Verenigde Staten:

Minderheidsinvesteringen op de lange termijn[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds meer dan 60 jaar gaat Sofina in partnerschap met ondernemers, families en managementteams om hen te ondersteunen met hun langetermijngroei en om duurzame waarde te genereren.

Sofina’s portefeuille van minderheidsinvesteringen op de lange termijn bestaat voornamelijk uit in Europa gevestigde ondernemingen met een wereldwijd bereik waarin Sofina gewoonlijk tussen €75 en 300 miljoen investeert voor een minderheidsparticipatie. Sofina is een actief lid van de raad van dit type onderneming en is betrokken bij de ontwikkeling van strategische initiatieven. Sofina’s brede kapitaalbasis laat het toe geduld te oefenen en geeft de mogelijkheid groei te ondersteunen middels kapitaalverstrekkingen of acquisities.[4]

Sofina Private Funds – Investeringen in durf- en groeikapitaalfondsen[bewerken | brontekst bewerken]

Sofina’s eerste engagement in een Private Fund dateert al van de late jaren 1970, wat de basis legde voor haar verdere geografische diversificatie. Sindsdien groeide de investeringsactiviteit door tot een geformaliseerde investeringsactiviteit met blootstelling aan de VS, Europa en Azië.

Binnen deze investeringsstijl engageert Sofina zich voor een vast kapitaalbedrag (tussen €10 en 40 miljoen) verstrekt aan een Limited Partnership voor een periode van 10 tot 12 jaar. Deze partnerships worden geleid door gespecialiseerde teams: General Partners doen aan fondsenwerving bij institutionele investeerders zoals Sofina (de “Limited Partners”). De General Partners hebben meestal een investeringsperiode van vijf tot zes jaar om investeringen te doen volgens een vooraf bepaalde investeringsstrategie. Deze investeringen worden afgerond nog voor het einde van de levensduur van het fonds (10 tot 12 jaar), maar de exacte timing wordt bepaald door de General Partners. Op het moment van afronding worden de opbrengsten van de desinvesteringen verdeeld onder de Limited Partners, minus kosten.[5]

Sofina Growth – Investeringen in snelgroeiende bedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Sofina Growth ging van start 2013 en is gericht op investeringen in snelgroeiende bedrijven die een positie opbouwden met betrekking tot de meest dynamische thema’s binnen haar focussectoren (consumptiegoederen en detailhandel, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg).

Sofina Growth investeert meestal kapitaaltickets tussen €15 en 50 miljoen per bedrijf, als onderdeel van “late stage”-durfkapitaal of “early growth”-kapitaalrondes. Prioriteit wordt gegeven aan investeringsmogelijkheden waar betrouwbare partners aanwezig zijn in het aandeelhouderschap, of zij nu General Partners zijn uit de portefeuille van Sofina Private Funds of andere belangrijke investeerders.[6]

Focussectoren[bewerken | brontekst bewerken]

Over de jaren heen verzamelde Sofina belangrijke sectorexpertise en investeringen verspreid over de sectoren consumptiegoederen en detailhandel, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. Dichter bij deze sectoren en hun mensen staan laat Sofina toe om beter die trends en thema’s te identificeren die toekomstige groei mogelijk maken. Sectorkennis en de inzet van middelen laat Sofina ook toe om haar investeringspartners bij te staan met raad, marktkennis en een wereldwijd netwerk.[7]

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen[bewerken | brontekst bewerken]

Sofina keurde een beleid inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) goed dat haar MVO-engagement, waarden en acties helder verwoordt, met als bedoeling empathie te genereren voor een breder “Purpose & Patience”-project.

Vanaf 2019 is de hoeksteen van Sofina’s MVO-beleid de implementatie van de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI). In dit verband is Sofina bezig met de implementering van interne beleidsmaatregelen om ESG tot een sleutelcriterium te maken bij de selectie van nieuwe investeringen en bij de controle van de ondernemingen in haar portefeuille. Bovendien maakt ESG ook de kern uit van hoe Sofina zich gedraagt als werkgever, als een actief lid van haar maatschappelijke omgeving en wanneer zij haar ecologische voetafdruk tegen het licht houdt.

In 2011 nam Sofina ook deel aan de oprichting van het Platform voor Opleiding en Talent samen met haar referentie-aandeelhouder. Met een jaarlijks budget van meer dan €1 miljoen is het de ambitie van het Platform om “de ontwikkeling en versterking van talent te ondersteunen door het verstrekken van individuele beurzen of door steun te geven aan projecten en organisaties die gelijkaardige doelstellingen voor ogen hebben”.[8]

Meer detail is terug te vinden op Sofina’s website en in het Jaarverslag, en ook op de website van het Platform voor Opleiding en Talent.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]