Sofina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sofina
Beurs Euronext: SOF
Sleutelfiguren Harold Boël (CEO)
Hoofdkantoor Nijverheidsstraat 31
1040 Brussel
Winst € 486.4 miljoen (2017)[1]
Marktkapitalisatie € 5,1 miljard (12 juli 2018)
Website www.sofina.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sofina is een Belgische holding of portefeuillemaatschappij, genoteerd op de beurs van Brussel.

Sofina heeft een beurswaarde van ongeveer 5.1 miljard euro.[2] Vanwege een lagere liquiditeit en omdat de discretie van haar referentieaandeelhouders dit zo verkozen, maakte Sofina lange tijd geen deel uit van de Brusselse sterindex. Dit is sinds maart 2017 wel het geval.[3]

De portefeuille van Sofina is geïnvesteerd in enerzijds beursgenoteerde bedrijven, zoals Danone (Sofina bezit ongeveer 1,1 % van de aandelen in dit bedrijf), SES S.A. (3,8% van de aandelen), Colruyt (5,2%), Delhaize (3,5%), Luxempart (5,2%), Engie, waar ze meestal ook een mandaat heeft in de raad van bestuur. Anderzijds werkt ze ook via "alternatief beheer", via partnerschappen in private equity en een reeks hefboomfondsen.

In het aandeelhouderschap van Sofina wordt iets meer dan de meerderheid gecontroleerd door de houdstermaatschappijen van de families Boël, te weten Union Financière Boël (18,89 % van de aandelen), Société des Participations Industrielles (15,02% van de aandelen), en hun beider dochter Henex (15,88% van de aandelen). Deze drie aandeelhouders hebben een aandeelhoudersakkoord gesloten met betrekking tot het bezit, de verwerving of de verkoop van eigendomsbewijzen en stemrechten inzake de aandelen van Sofina.[4]

Voorzitter van de raad van bestuur is Richard Goblet d’Alviella. Afgevaardigd bestuurder is Harold Boël. Yves Boël († 19 juni 2012) droeg na zijn actieve periode en tot zijn overlijden de titel van erevoorzitter.[5]

Sinds mei 2012 is Guy Verhofstadt voor drie jaar onafhankelijk bestuurder van de holding Sofina.[6] In 2013 kwam de bestuursraad vier keer samen. Verhofstadt ontving voor het bijwonen van deze vier vergaderingen een bruto-bedrag van 130.500 euro. Graaf Goblet d'Alviella verkreeg in datzelfde jaar 261.000 euro aan vergoedingen en zitpenningen voor zijn rol binnen Sofina.[7]

Geschiedenis[bewerken]

De Société Financière de Transports et d'Entreprises Industrielles S.A. (Sofina) werd in 1898 opgericht als naamloze vennootschap naar Belgisch recht.

De vennootschap werd opgericht op initiatief van de Duitse groep Union Elektrizitäts Gesellschaft (UEG), de voorloper van de AEG), verbonden met de Amerikaanse groepen Thomson-Houston Electric Company en General Electric, als investeringsmaatschappij.

Vanaf 1905 werd ze een machtige trust dankzij het energieke werk van een Amerikaanse ingenieur van Duitse oorsprong, Dannie Heineman (1872-1962). Onder zijn leiding verwierf Sofina belangrijke concessies voor spoorwegmaatschappijen en elektriciteit in achtereenvolgens Spanje, Hongarije, Argentinië, Italië, Frankrijk, het Ottomaanse Rijk en Portugal.

In 1919 werd een filiaal opgericht, de Compania Hispano-Americana de Electricidad, alias Chade. Heineman werkte ook samen met de Brusselse zakenman en financier Alfred Loewenstein in de holding Sidro (Société Internationale d’Énergie Hydroélectrique), die grote belangen had in elektriciteitsbedrijven te Barcelona en in Mexico.[8] In België speelde Sofina een belangrijke rol in de rationalisatie en coördinatie van de productie en het transport van elektriciteit.

Vanaf de jaren 1930 begon het industrieel imperium van Sofina uit elkaar te vallen, onder de aanvallen van het sterk opkomend nationalisme in Europe en Latijns-Amerika. Het merendeel van de bedrijven van de groep werden genationaliseerd. Na de Tweede Wereldoorlog investeerde de groep vooral in de Verenigde Staten, in de elektriciteit en aardolie sectoren.

Externe links[bewerken]