Umicore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Umicore
Beurs Euronext: UMI
Grootaandeelhouders GBL 10,61%
BlackRock 5,01%
Norges Bank 3,32%
Oprichting 1906 als Union Minière du Haut Katanga (UMHK)
2001 naamsverandering in Umicore
Sleutelfiguren Marc Grynberg (CEO)
Thomas Leysen (voorzitter RvB)
Hoofdkantoor Broekstraat 31
1000 Brussel
Werknemers 14.074 (2014)
Producten technologische materialen, edelmetaal-producten
Omzet € 8.828,5 miljoen (2014)[1]
Winst € 170,6 miljoen (2014)[1]
Website (en) umicore.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Umicore (tot 2001 bekend onder de naam Union Minière; de naamsverandering was ingegeven door het feit dat Union Minière geen mijnactiviteiten meer uitvoerde) is een Belgisch bedrijf dat zich bezighoudt met het smelten en in mindere mate andere bewerkingen van voornamelijk edelmetalen. Het bedrijf is één van de bekendere geaccrediteerde goudsmelters.

Activiteiten[bewerken]

Umicore was oorspronkelijk gespecialiseerd in vijf gebieden met betrekking tot metalen:

  • Precious Metals Services (edelmetaaldiensten, zoals raffinage en verwerking van edelmetaalhoudende materialen);
  • Precious Metals Products and Catalysts (edelmetaalproducten zoals goud, platina; katalysatoren, vooral voor voertuigen);
  • Advanced Materials (geavanceerde materialen onder meer kobalt- en germanium-verbindingen).

Afgesplitste activiteiten[bewerken]

  • zink (in 2007 afgesplitst, met uitzondering van de activiteit "zinkspecialiteiten");
  • koper (in 2005 afgesplitst).

Met de afsplitsing van de zink- en koperactiviteiten heeft Umicore zich omgevormd tot een "materiaaltechnologiebedrijf".

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het bedrijf gaat meer dan 200 jaar terug in de tijd. Eind 1805 kreeg Jean-Jacques Dony de concessie voor de zinkmijnen van Vieille Montagne toegewezen. Hiermee ontstond de vroegste voorloper van het huidige bedrijf.

In 1906 werd Union Minière (du Haut Katanga) opgericht, de andere grote poot van het toekomstige Umicore. Dit bedrijf had tot doel de mineraalrijke ondergrond van Belgisch-Kongo te ontginnen. Zo kwam Vieille Montagne door een overname in handen van Union Minière.

In 1967 werden de activiteiten in Katanga door Mobutu genationaliseerd tot Gécamines.

In 1989 werden alle dochtermaatschappijen geïntegreerd in Union Minière. In de jaren 90 ging de firma zich steeds minder bezighouden met het ontginnen van mijnen, wat in 2001 symbolisch leidde tot de naamsverandering naar het huidige Umicore.

In 2003 kocht Umicore de Duitse verwerker van edele metalen PMG voor 643 miljoen euro.[2] Het was daarmee de grootste overname uit haar geschiedenis. PMG is wereldwijd actief en telde 3500 werknemers.[2] Na deze transactie is Umicore een van de grootste producenten van autokatalysatoren ter wereld. De verkoper, de Amerikaanse OM Group, had in 2000 PMG overgenomen van de Duitse Degussa, maar was tot verkoop genoodzaakt nadat het in financiële problemen was geraakt.[2] Door de aanschaf nam het strategisch belang van zink en koper in Umicore af.[2]

In 2005 werd de koper-afdeling afgesplitst onder de naam Cumerio (een anagram van Umicore). In 2008 werd Cumerio overgenomen door Norddeutsche Affinerie (nu Aurubis AG) en verdween op 8 april 2008 van de beurs.[3] Na de overname is Norddeutsche Affinerie het grootste koperconcern van Europa geworden. Het telde direct na de overname twaalf vestigingen in zeven Europese landen en zo'n 4700 werknemers.

In 2007 fuseerden de zinkactiviteiten van Umicore, dat 4,2% van de wereldzinkproductie voor zijn rekening nam, met Zinifex tot het Nyrstar-concern. Nyrstar zal 1,2 miljoen ton zink en zinklegeringen per jaar produceren.[4] Met een aandeel van 10,1% van de wereldzinkproductie is Nyrstar marktleider geworden. Zinifex wordt met een belang van 60% de grootste aandeelhouder in Nyrstar en Umicore houdt de resterende 40% aan.[4] Umicore heeft haar belang gereduceerd en had per eind 2008 nog maar 5,25% van de Nyrstar aandelen in handen.

Vestigingen[bewerken]

België[bewerken]

De Umicore-vestiging in Hoboken.

Nederland[bewerken]

Prijzen[bewerken]

In 2013 en 2014 viel Umicore samen met Galloo, Coolrec, Recupel, WorldLoop en United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) in de prijzen voor hun samenwerking rond Changing the e-waste cycle. De partners werden erkend voor hun multi-stakeholdersamenwerking om e-afval in Afrika aan te pakken. Het partnerschap zou het beste van beide werelden bundelen: lokale inzameling en ontmanteling van afval enerzijds, gebruikmaken van de internationale expertise voor hoogtechnologische recyclage van bepaalde afvalfracties anderzijds.[5]