Thomas Leysen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Leysen
Leysen (2011)
Leysen (2011)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Thomas Leysen
Geboren 15 oktober 1960
Geboorteplaats Wilrijk
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Beroep Bestuurder
Functies
2002 - 2007 Voorzitter Agoria
2008 - 2011 Voorzitter VBO
Portaal  Portaalicoon   Economie

Thomas Leysen (Wilrijk, 15 oktober 1960[1]) is een Belgisch ondernemer. Hij is voorzitter van de raden van bestuur van de KBC Groep, Mediahuis en de holdingmaatschappij Corelio en Umicore en zit de Koning Boudewijnstichting voor.

Biografie[bewerken]

Leysen is de zoon van ondernemer André Leysen, een van de stichters van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), en broer van Christian Leysen. Leysen behaalde zijn licentiaat in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Leysen startte zijn carrière in de maritieme sector. Tussen 1983 en 1988 was hij directeur van de Transcor, dat uitgroeide tot een internationale handelsmaatschappij. In 1989 werd hij bestuurder bij de Générale Trading Company, een dochteronderneming van de Generale Maatschappij, om vervolgens in 1994 over te stappen naar Union Minière, het huidige Umicore, waar hij in 2000 werd aangesteld als gedelegeerd bestuurder. Hij voerde een verregaande reorganisatie van het bedrijf door. Het bedrijf evolueerde van een non-ferro-bedrijf naar een internationale materiaaltechnologiegroep die zich onderscheidde door de productie van batterijen en katalysatoren en de recyclage van kostbare metalen. In 2005 werd de koperafdeling afgesplitst onder de naam Cumerio en in 2007 ging de zinkafdeling een fusie aan met Zinifex onder de nieuwe naam Nyrstar. Op 30 april 2008 droeg hij de dagelijkse leiding als CEO over en werd Leysen voorzitter van de raad van bestuur, in opvolging van Karel Vinck.

Naast zijn carrière bij Umicore vervult Leysen verscheidene bestuursfuncties bij overkoepelende organisaties. Zo was hij van 2002 tot 2007 voorzitter van Agoria, de federatie van de Belgische technologiebedrijven. In 2008 werd hij voorzitter van het VBO. Tijdens zijn voorzitterschap, dat drie jaar duurde, legde hij vooral de nadruk op de groene economie en duurzaam ondernemen. Leysen werd in 2011 opgevolgd door Pierre-Alain De Smedt.

Leysen werd tevens voorzitter van de raad van bestuur van de VUM, nadien omgedoopt tot Mediahuis, en de holdingmaatschappij Corelio. Na de overname van dagblad Het Volk in 1994 zorgde Leysen ervoor dat de VUM kon uitgroeien tot een leidend Belgisch mediabedrijf. De drukkerijactiviteiten werden in 2000 in Groot-Bijgaarden geconcentreerd. Door overnames werd Mediahuis een mediabedrijf met verschillende kranten in België en Nederland: onder andere De Standaard, De Telegraaf, NRC Handelsblad en Gazet van Antwerpen.

Verder was Leysen lid van de raad van bestuur van IMEC en lid van de raad van toezicht van Bank Metzler in Duitsland. In oktober 2011 werd Thomas Leysen voorzitter van de raad van bestuur van de KBC Groep. Daarnaast is hij voorzitter van de Belgische Corporate Governance Commissie en lid van de Global Advisory Board van Toyota.

Hij is een promotor van duurzame ontwikkeling en in die rol is hij voorzitter van The Shift, een platform van bedrijven en NGO's in België die met duurzaamheid begaan zijn. Leysen maakt ook deel uit van het bestuur van de Koning Boudewijnstichting en werd in januari 2016 voorzitter van de raad van bestuur aldaar. Hij is tevens actief in de culturele wereld als voorzitter van de Vlaamse Topstukkenraad en het Rubenianum Fund.

Voorganger:
John Cordier
Voorzitter van Agoria
2002 - 2007
Opvolger:
Francis Verheughe
Voorganger:
Jean-Claude Daoust
Voorzitter van het VBO
2008 - 2011
Opvolger:
Pierre-Alain De Smedt