Thomas Leysen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thomas Leysen
Leysen (2011)
Leysen (2011)
Persoonlijke informatie
Geboren 15 oktober 1960
Geboorteplaats , Vlag van België België
Opleiding Katholieke Universiteit Leuven
Portaal  Portaalicoon   Economie

Thomas Leysen (15 oktober 1960) is een Belgisch ondernemer en voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (2008-2011).

Biografie[bewerken]

Leysen is de zoon van ondernemer André Leysen, een van de stichters van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij en broer van Christian Leysen. Thomas Leysen werd licentiaat in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Leysen startte zijn carrière in de maritieme sector. Tussen 1983 en 1988 werd hij directeur van de Transcor dat hij uitbouwde tot een internationale handelsmaatschappij. In 1989 werd hij bestuurder bij de Generale Maatschappij van België om vervolgens in 1994 over te stappen naar Umicore (toen nog Union Minière) waar hij in 2000 werd aangesteld als gedelegeerd bestuurder. Hij voerde een verregaande reorganisatie van het bedrijf door. In 2001 werd de naamsverandering naar Umicore doorgevoerd, in 2005 werd de koperafdeling afgesplitst onder de naam Cumerio en in 2007 ging de zinkafdeling een fusie aan met Zinifex onder de nieuwe naam Nyrstar. Op 30 april 2008 droeg hij de dagelijkse leiding als CEO over en werd voorzitter van de raad van bestuur van Umicore, in opvolging van Karel Vinck.

Naast zijn carrière bij Umicore vervult Leysen verscheidene bestuursfuncties bij overkoepelende organisaties. Zo werd hij in 2002 in opvolging van John Cordier voorzitter van Agoria, de federatie van de Belgische technologiebedrijven. Dit mandaat bleef hij uitoefenen tot in april 2007. Hij is lid van het directiecomité van het Verbond van Belgische Ondernemingen en volgde in 2008 Jean-Claude Daoust op als voorzitter ervan. Tijdens zijn voorzitterschap dat drie jaar duurde, legde hij vooral de nadruk op de groene economie en duurzaam ondernemen. Leysen werd in 2011 opgevolgd door Pierre Alain De Smedt.

Thomas Leysen is tevens voorzitter van de raad van bestuur van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij en de holdingmaatschappij Corelio in opvolging van zijn vader. Na de overname van Het Volk in 1994 zorgde hij ervoor dat de VUM kon uitgroeien tot het grootste Belgische mediabedrijf. De drukkerijactiviteiten werden in 2000 in Groot-Bijgaarden geconcentreerd.

Verder is hij nog lid van de raad van bestuur van IMEC en lid van de raad van toezicht van Bank Metzler in Duitsland. Leysen maakt ook deel uit van het bestuur van de Koning Boudewijnstichting en werd in januari 2016 voorzitter van de raad van bestuur in opvolging van Françoise Tulkens.

In oktober 2011 werd Thomas Leysen voorzitter van de raad van bestuur van de KBC Groep NV in opvolging van Jan Huyghebaert.

Voorganger:
Jean-Claude Daoust
Voorzitter van het VBO
2008 - 2011
Opvolger:
Pierre-Alain De Smedt