Christian Leysen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christian Leysen (Wilrijk, 4 augustus 1954) is een Belgische zakenman en politicus. Christian Leysen is zeer actief in het Belgische bedrijfsleven. Hij is de zoon van André Leysen en broer van Thomas Leysen, voormalig CEO van Umicore.

Loopbaan[bewerken]

Hij behaalde het diploma van Licentiaat in de Rechten en Handelsingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel in 1976.

Christian Leysen startte zijn loopbaan in 1976 bij Arthur Andersen & Co, internationale consultants. In 1981 vervoegde hij de GIB Group, waar hij verantwoordelijk was voor logistiek en organisatie binnen de commerciële directie hypermarkten.

In 1984 richtte hij Xylos op, een softwarebedrijf. In 1989 nam hij het beheer over van de Antwerpse rederij Ahlers en breidde deze uit tot een bedrijf dat logistieke en maritieme diensten aanbiedt. In 1994 bracht hij Ahlers terug in private handen door een buy-out-operatie van Stinnes AG (Mülheim) en werd voorzitter van de raad van bestuur.

Hij is voorzitter van de AXE-groep[1] (omvattende Ahlers, Xylos en AXE Investments), met hoofdzetel in Antwerpen en kantoren over de ganse wereld.

Leysen is lid van de raad van bestuur van Agidens (voorheen Egemin) en van de VRT.

Hij was van 2004 tot 2016 voorzitter van de Antwerp Management School (voorheen UAMS) en thans voorzitter van haar Internationale Adviesraad. Hij is een stichtend lid en eerste voorzitter van Antwerp Digital Mainport (ADM, een cluster van een honderdtal Antwerpse IT-gerelateerde bedrijven).

Politiek en maatschappelijk[bewerken]

In 2000 werd Christian Leysen als lid van de Open Vld verkozen in de Antwerpse gemeenteraad. In 2003 gaf hij dit mandaat op om meer onafhankelijk zijn standpunten te kunnen verdedigen.[2] Zijn interesse gaat uit naar stadsontwikkeling en in verband hiermee schreef hij enkele boeken. Hij trad ook actief op[3] in het debat rond de Lange Wapper en de Oosterweelverbinding waarin de aanleg van een brug of een tunnel op een ander tracé als vierde Schelde-oeververbinding centraal stond.

In 2015 werd hij door Open Vld aangesteld als lid van de raad van bestuur bij de VRT.[4]

Bibliografie[bewerken]

  • C. Leysen, Antwerpen, Onvoltooide Stad. Ontwikkeling tussen droom en daad, Lannoo, 2003
  • C. Leysen (Ed.), Stadslucht maakt vrij, VUBPRESS, Brussel, 2005
  • C. Leysen: Kiezen voor Antwerpen, Van Halewyck, 2006
  • C. Leysen and O. Boehme, 100 years Ahlers in Antwerp - A family business in a world port, UPA 2009
  • C. Leysen, Geert Noels e.a;, De Antwerpse Fluwelen Revolutie, Forum2020; 2014 ( iBook update 2017 )

Externe links[bewerken]