Koenraad Debackere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koenraad Debackere
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 14 juli 1961
Geboorteplaats Gent
Nationaliteit Vlag van België België
Werkzaamheden
Vakgebied Bedrijfswetenschappen
Universiteit KU Leuven
Soort hoogleraar gewoon hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Koenraad baron Debackere (Gent, 14 juli 1961) is een Vlaams hoogleraar, verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in technologie-, innovatiemanagement en innovatiebeleid. Hij is eveneens de algemeen beheerder van de KU Leuven, de voorzitter van de raad van bestuur van Leuven.INC, afgevaardigd bestuurder van KU Leuven Research & Development, voorzitter van de innovatievennootschap Gemma-Frisius Fonds en de voorzitter van de Raad van Wijzen van Vlaanderen in Actie.

Debackere is burgerlijk ingenieur en licentiaat managementwetenschappen van opleiding. Hij promoveerde tot doctor in de managementswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Gent na een onderzoeksperiode aan de MIT Sloan School of Management. Na zijn doctoraat verbleef hij middels het Fulbright-programma nog als post-doc aan MIT. Na enige jaren actief te zijn als deeltijds docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en als NFWO-aangesteld navorser, werd hij in 1995 hoogleraar voor de KU Leuven.

Zijn onderzoek heeft een focus op technologie- en innovatiemanagement en -beleid, en de ontwikkeling van indicatoren voor het meten van het verband tussen wetenschap en technologie, het ontwerp en gebruik van bibliometrische indicatoren voor wetenschappelijk beleid te ondersteunen en de rol van ondernemerschap in universiteiten op de economische ontwikkeling. In 1993, 1995 en 2009 won hij de Best Research Paper Awards van de American Academy of Management en in 1997 deze van het Decision Sciences Institute. In 2009 ontving hij de Outstanding Research Publication Award van de International Association for the Management of Technology. In 2006 werd hij de laureaat van de VBO-Prijs voor wetenschappelijk onderzoek. In 2010 was hij de titularis van de Francqui Leerstoel in Economie en Bedrijfswetenschappen. Daarnaast is hij de promotor van ECOOM, het Expertisecentrum O&O Monitoring.

In 2005 werd hij aangesteld tot algemeen beheerder van de KU Leuven. In die positie is hij binnen de bestuursploeg verantwoordelijk voor de algemene en centrale diensten van de KU Leuven zoals algemene organisatie, stafdiensten, personeel, financiële en technische directies en de universiteitsbrede ICT.

Als expert innovatie was hij reeds meermaals betrokken bij initiatieven in het kader van Vlaanderen in Actie, het strategisch plan van de Vlaamse Regering. In april 2013 werd hij door Kris Peeters aangesteld als de voorzitter van de Raad van Wijzen van het initiatief in opvolging van zijn collega-hoogleraar Koen Geens, toen deze een positie accepteerde als minister van financiën in de Belgische federale regering-Di Rupo.

In 2015 kreeg hij vergunning van erfelijke adel met de persoonlijke titel van baron.[1]