André Oosterlinck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

André Jules Joseph baron Oosterlinck (Kalken, 14 augustus 1946) was gewoon hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan hij rector was van augustus 1995 tot juli 2005. Hij volgde Roger Dillemans op.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Oosterlinck is de zoon van Cesar Oosterlinck en Helena Van der Sypt. Hij trouwde met Marie Matthys en ze hebben twee zonen en een dochter.

Hij startte zijn voortgezette opleiding eerst als Technisch ingenieur aan het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius. Daarna werkte hij kort bij Siemens, vooraleer in 1972 de studies van Burgerlijk Ingenieur (richting Elektro-Werktuigkundig Ingenieur) te starten aan de KU Leuven. Hij behaalde daar ook zijn doctoraat in de Toegepaste wetenschappen.

Voor hij tot rector benoemd werd, was André Oosterlinck gewoon hoogleraar aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen op het Departement Elektrotechniek (ESAT), waar hij onderzoek verrichtte in het domein van de computervisie. In die branche richtte hij in 1982 mee het bedrijf ICOS op, dat resultaten uit zijn doctoraatsonderzoek ging valoriseren. In 1991 was hij medeoprichter van een andere spin-off, Easics.

Rector van de KU Leuven[bewerken | brontekst bewerken]

Oosterlinck stond aan het hoofd van de KU Leuven gedurende de maximumtermijn van 10 jaar. Hij werd in 2000 herkozen na de eerste termijn van vijf jaar. Er waren toen geen tegenkandidaten. Oosterlinck werd op 1 augustus 2005 opgevolgd door prof. Marc Vervenne.

Hij heeft gedurende zijn hele rectoraat veel aandacht besteed aan het stimuleren van spin-offs, en in het uitbouwen van netwerken met andere onderzoeksinstellingen, zoals IMEC, de hoogtechnologische bedrijven verenigd in Leuven.Inc, de "driehoek" Leuven-Eindhoven-Aken, de zuster-universiteit Université catholique de Louvain, en de Universiteit van Cambridge.

Super-rector[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens en na zijn rectoraat, was Oosterlinck voorzitter van de Vlaamse interuniversitaire raad en van de Associatie KU Leuven, een netwerk van instellingen voor hoger onderwijs met tot doel een sterke positie te verkrijgen in de Vlaamse en de Europese hoger-onderwijsruimte. Deze associaties kwamen tot stand, ook tussen andere universiteiten en hogescholen in het kader van de hervorming van het hoger universitair en niet-universitair onderwijs in België, als gevolg van de goedkeuring van de Bolognaverklaring. Oosterlinck slaagde erin het grootste aantal hogescholen met de KU Leuven te verbinden, doorheen heel Vlaanderen.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Jef Roos
Voorzitter van de VRWB
1994 - 1995
Opvolger:
Roger Dillemans
Voorganger:
Roger Dillemans
Rector van de Katholieke Universiteit Leuven
1995 - 2005
Opvolger:
Marc Vervenne
Voorganger:
Francis Van Loon
Voorzitter van de VLIR
2003 - 2005
Opvolger:
Benjamin Van Camp