État présent de la noblesse belge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De État présent de la noblesse belge is de alfabetische genealogie van de Belgische adellijke families tot het jaar van publicatie van de staat. Het is het equivalent van het Nederland's Adelsboek.

Vijf opeenvolgende reeksen[bewerken | brontekst bewerken]

De publicatie is een vervolg op de Annuaire de la noblesse de Belgique die tussen 1847 en 1950 in 104 delen verscheen. De nieuwe publicatie werd in 1960 opgericht onder de naam État Présent de la Noblesse du Royaume de Belgique. Dit Belgische adelsboek verschijnt alleen in het Frans. Tot en met 2014 verschenen elk jaar twee delen.

  • De eerste reeks verscheen van 1960 tot 1970 (22 volumes),
  • de tweede reeks van 1971 tot 1983 (26 volumes),
  • de derde reeks van 1984 tot 2002 (36 volumes). Deze derde, zogenaamde historische reeks gaf een overzicht van alle personen die tot dan toe tot de Belgische adel behoorden en bevatte ook notities over alle families die sinds 1815 waren uitgestorven.
  • De vierde reeks van 2003 tot 2014 (25 volumes). In december 2014 verscheen een algemene index op deze vierde reeks. Ze gaf de geactualiseerde en bijgewerkte genealogische toestand van de Belgische adellijke families. De uitgestorven families werden alleen nog met hun naam en jaar van uitsterven vermeld. Ook van de nog bestaande families werden de gegevens over de vroegere generaties minder uitgebreid gegeven en werd naar vroegere uitgaven verwezen. In 2015 verscheen nog een laatste deel waarin alle families werden opgenomen die door Albert II een adelsgunst hadden ontvangen en niet waren opgenomen in de eerste 25 delen van de reeks. Dit betreft bijvoorbeeld de in 2013 erkende leden van de familie Almásy, de in 2008 erkende leden van de families Arrazola de Oñate of de in 2013 verheven Arie Van Lysebeth.
  • De vijfde reeks verschijnt sinds 2017 en is vrijwel gelijk van opzet als de vierde maar vermeldt niet meer de woonplaatsen van nog levende leden en is nu een jaarlijkse uitgave in plaats van twee delen per jaar.

De vertrekbasis hierbij is telkens zich enkel te baseren op de gegevens van de burgerlijke stand, zonder rekening te houden met familiale versies die hiervan zouden afwijken.

Voor elke familie wordt, voorafgaand aan de genealogie, een korte notitie gegeven met de oorsprong van de adelsverheffing en de beschrijving van het wapen, gevolgd door een beknopte bibliografie.

De reeksen, in een eerste fase het werk van een informele vriendengroep, werden sinds 1971 uitgegeven door de vzw État Présent des Familles a.s.b.l. die gevestigd is in Brussel.

De auteurs[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste auteur vanaf 1960 tot 2003, was de stichter van de reeks, jonkheer Oscar Coomans de Brachène (1915-2003). De stichters in 1960 van de État présent waren, naast Coomans, José Anne de Molina, Xavier de Ghellinck Vaernewyck, Georges de Hemptinne en Michel de Kerchove de Denterghem. De drie eerste reeksen werden op de uitsluitende naam van Coomans uitgegeven. Hij werd voornamelijk bijgestaan in zijn opzoekingswerk door Georges de Hemptinne (1927-2011), die tot aan zijn dood medewerking verleende.

Voor de vierde reeks, trad, na het overlijden van Oscar Coomans de Brachène, vanaf 2004 graaf Humbert de Marnix de Sainte Aldegonde als auteur op. Met de afsluiting van deze reeks beëindigde Marnix zijn medewerking aan de EPN. De medewerking wordt vermeld van Georges de Hemptinne (tot 2011) en van Véronique de Goussoncourt (°1947) (vanaf 2003).

Voor de vijfde reeks zijn er drie hoofdauteurs en wordt een zestal medewerkers vermeld. De drie hoofdauteurs zijn Bertrand Maus de Rolley, Charles-Louis de Merode en Jean-Claude de Troostenbergh. De Carnet Mondain verleent medewerking aan deze reeks. Het eerste deel verscheen in 2017. Uitgedoofde families of familietakken zijn niet meer hernomen en moeten in de twee voorgaande reeksen worden opgezocht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]