Ackermans & van Haaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ackermans & van Haaren N.V.
Beurs Euronext: ACKB
Oprichting 1876
Sleutelfiguren John-Eric Bertrand en Piet Dejonghe (co-CEO's)
Luc Bertrand (Voorzitter raad van bestuur)
Hoofdkantoor Begijnenvest 113,
Antwerpen, België
Werknemers 22.331 (2020)
Sector Divers
Omzet/jaar € 3,9 miljard (2020)[1]
Winst/jaar € 278 miljoen (2020)[1]
Marktkapitalisatie € 5,6 miljard (25 febr. 2022)
Website www.avh.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ackermans & van Haaren (meestal afgekort tot AvH) is een Belgische holding met hoofdzetel holding in Antwerpen (het logo van de onderneming geeft het silhouet weer van de toren van het gebouw te Begijnenvest 113) en een bijkantoor in Brussel.

AvH is opgenomen in de Belgische beursindex BEL 20, de Private Equity NXT index van Euronext Brussels en de Europese DJ Stoxx 600-index. Het bedrijf ziet zich als een actieve industriële investeerder.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1876 stichtten Nicolaas van Haaren en Hendrik Willem Ackermans een baggerbedrijf. In 1888 kreeg het bedrijf een eerste contract in België, het ging helpen bij de bouw van de forten rond Namen langs de Maas. In 1903 volgde het eerste werk aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan, het ging baggeren voor de uitbreiding van de haven in Rosario (Argentinië). In 1924 werden de activiteiten ondergebracht in Ackermans & van Haaren NV.

In 1964 volgde de eerste bedrijfsvreemde activiteit, het ging boringen verrichten voor de olie- en gasindustrie met het bedrijf Forasol-Foramer. In 1996 is Forasol opgegaan in Pride International waarbij AvH al zijn aandelen verkocht. In 1974 fuseren de baggeractiviteiten met die van CFE, na de afronding van de transactie werd Dredging International gekozen als bedrijfsnaam.[2] Vanaf 1984 staan de aandelen genoteerd aan de beurs van Brussel en de aandelen werden geplaatst tegen een prijs van 1,95 euro.

Vandaag is het een gediversifieerde holding actief in de baggerwereld via zijn belang van 60,4% in CFE, de moedermaatschappij van DEME, een van de grootste waterbouwbedrijven ter wereld, wereldwijd actief als baggeraar en het behandelen van grond en slib met een dienstenaanbod in de olie- en gassector.

De groep participeert in of controleert - al dan niet beursgenoteerde - bedrijven, actief in vier kernsectoren:

In december 2021 maakte AvH bekend dat baggerconcern DEME medio 2022 een eigen beursnotering gaat krijgen.[3] AvH is indirect aandeelhouder in DEME via CFE.

De AvH groep vertegenwoordigde in 2020 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een pro-forma omzet van 5,0 miljard euro, waarvan 3,3 miljard euro voor de sector Marine Engineering & Contracting, en stelt (ongeveer) 23.000 mensen te werk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een groeipotentieel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]