Ackermans & van Haaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ackermans & van Haaren N.V.
Beurs Euronext: ACKB
Oprichting 1876
Sleutelfiguren Luc Bertrand (CEO)
Hoofdkantoor Antwerpen, België
Werknemers 22.706
Producten Waterbouw, baggeren, vastgoed, private banking, private equity
Omzet € 5,67 miljard (2013)[1]
Winst € 293,9 miljoen (2013)[1]
Website www.avh.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ackermans & van Haaren (meestal afgekort tot AvH) is een Belgische holding genoteerd op Euronext Brussels en opgenomen in de Belgische beursindex BEL 20. Het bedrijf ziet zich niet als een passieve portefeuillemaatschappij, maar als een actieve industriële investeerder.

Het bedrijf ontstond als een baggerbedrijf, opgericht in 1876 door Nicolaas van Haaren en Hendrik Willem Ackermans. Hoewel het bedrijf nu een gediversifieerde holding is, is het nog steeds zeer actief in de baggerwereld via zijn belang van 60,4% in CFE, de moedermaatschappij van DEME. DEME is een van de grootste waterbouwbedrijven ter wereld, wereldwijd actief als baggeraar en het behandelen van grond en slib. Het biedt ook diensten aan in de olie- en gassector.

De hoofdzetel van de holding is gevestigd in Antwerpen (het logo van de onderneming geeft het silhouet weer van de toren van het gebouw te Begijnenvest 113 weer). Er is ook een bijkantoor in Brussel.

De groep participeert in of controleert verschillende - al dan niet beursgenoteerde - bedrijven, actief in 5 kernsectoren:

  • baggerwerken en bouw (Marine Engineering & Infrastructure), vooral via DEME
  • financiële diensten (Private Banking), via Bank Delen en Bank J. Van Breda en C°
  • vastgoed, rusthuizen (Real Estate, Leisure & Senior Care)
  • energie en grondstoffen (Energy & Resources)
  • groeiinvesteringen / portefeuillemaatschappij (Development Capital), via Sofinim

De AvH groep vertegenwoordigde in 2013 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 5,67 miljard euro en stelt ongeveer 22.700 mensen te werk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel.

AvH is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en in de Europese DJ Stoxx 600 index.

Het bedrijf wordt geleid door de heer baron Luc Bertrand, echtgenoot van Fabienne Ackermans die een achterkleindochter is van medestichter Hendrik Willem Ackermans.

Externe links[bewerken]