Oliepalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oliepalm
Elaeis guineensis - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-056.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (Palmenfamilie)
Geslacht: Elaeis
soort
Elaeis guineensis
Jacq. (1763)
Vruchten
Vruchten
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De oliepalm (Elaeis guineensis) behoort tot de palmenfamilie (Palmae of Arecaceae). Hij heeft een krachtige, rechtopstaande, tot 30 m hoge stam. De stam is nog lang bedekt met resten van oude bladscheden en -stelen. De bladeren zijn geveerd en tot 7 m lang. Het blad is meestal vanuit de opgerichte voet boogvormig overhangend. De deelblaadjes zijn aan de onderkant met stevige stekels bezet.

De bloemen zijn klein, crèmewit en zitten dicht opeengedrongen aan de takken van de bloeiwijze, die ieder in een doornachtige punt uitlopen. De vruchten zijn oranjerood, vaak met een gele voet en een bijna zwarte top. Ze zijn langwerpig-eivormig, meestal zwak driekantig en tot 5 cm groot. Ze zitten bij honderden tot duizenden bijeen in een dichte, tot 25 kg zware tros.

Deze palm komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Indertijd hebben de Nederlanders 13 exemplaren van deze palm meegenomen naar toenmalig Nederlands-Indië. Vanuit 's Lands Plantentuin te Buitenzorg in Nederlands-Indië is deze palm verspreid geraakt over heel Zuidoost-Azië.

Gebruik[bewerken]

De oliepalm levert de gewilde palmolie. Palmolie wordt gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips, tarochips, sauzen en koekjes, als grondstof voor zeep en andere detergenten, voor biodiesel en voor de opwekking van zogeheten groene stroom. Van de pitten in de palmvruchten wordt palmpitolie geperst. Deze oliesoort heeft andere karakteristieke eigenschappen zoals een zeer hoog C12 gehalte.

Duurzaamheid[bewerken]

Warning icon.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.

De teelt vindt voornamelijk plaats in plantages. De aanleg van plantages met oliepalmen wordt door milieuorganisaties scherp bekritiseerd omdat dit ten koste gaat van oerwoud. Door leveranciers van groene stroom wordt erkend dat deze kritiek in sommige gevallen terecht is.

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte

Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Het is niet duidelijk wat het uitgangspunt voor navolgende beweringen is.

Als op bepaalde grond oliepalm wordt geteeld, dan is dit in zoverre een vorm van duurzaam landgebruik:

  • De palmen bedekken de bodem voor een aantal jaren zodat deze is beschermd tegen erosie.
  • Omdat de mens alleen is geïnteresseerd in de palmolie en deze door de oliepalm uit voornamelijk koolstofdioxide worden gemaakt, kunnen in principe alle nutriënten in het systeem blijven. Hierdoor zijn weinig kunstmatige meststoffen nodig, zolang de uitgeperste palmpitten maar als bemesting worden gebruikt.
  • De opbrengst per hectare is zeer hoog, zodat één hectare oliepalm meerdere hectaren koolzaad zou kunnen vervangen. Door de import van palmolie zou een Europees land netto meer hectaren aan de natuur kunnen teruggeven, alhoewel die uiteraard gezamenlijk veel minder biodiversiteit vertegenwoordigen dan één hectare oerwoud. Als groene brandstof kan palmolie fossiele brandstoffen vervangen en worden ingezet als biodiesel. Eerder verving de palmolie al vetten uit de walvisvaart.