DEME

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dredging Environmental and Marine Engineering (DEME)
Motto of slagzin Creating land for the future
Oprichting april 1991
Sleutelfiguren Luc Bertrand (voorzitter) en Luc Vandenbulcke (CEO)
Hoofdkantoor Zwijndrecht, België
Werknemers 4937 (fte, gemiddeld in 2018)[1]
Producten baggeren, natte infrastructuur
Omzet/jaar € 2646 miljoen (2018)[1]
Winst/jaar € 156 miljoen (2018)[1]
Website DEME NV
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dredging, Environmental and Marine Engineering NV of DEME is een wereldwijd actieve, in 1991 opgerichte, internationale groep van bedrijven die zich specialiseren op het vlak van baggeren, landwinning, haveninfrastructuur, offshore services voor olie- en gasindustrie, windenergie, sanering etc.

De hoofdzetel van de groep bevindt zich in Zwijndrecht, België. DEME stelde in 2018 zo'n 5000 mensen tewerk en realiseerde een omzet van 2,6 miljard euro.[1] Bekende werken waarin het bedrijf participeerde zijn onder meer de baggerwerkzaamheden in het Panamakanaal, de berging van het roro-schip "Tricolor", de aanleg van windmolenparken voor de Belgische kust op de Thorntonbank en het aanleggen van kunstmatige eilanden voor de kust van Abu Dhabi ("SARB"-project).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Drie bedrijven staan aan de basis van het ontstaan van DEME, namelijk Baggerwerken Decloedt & Zoon, Ackermans & van Haaren en Société Générale de Dragage (in het Nederlands: Algemene Baggermaatschappij). Op 27 november 1974 is de baggerafdeling van Ackermans & van Haaren samengesmolten met de Société Générale de Dragage en vormden ze samen de firma Dredging International. In april 1991 sloegen Dredging International en Baggerwerken Decloedt & Zoon de handen ineen en vormden samen de bedrijvengroep DEME.

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

De industriële Belgische groep CFE heeft 100% van de aandelen van DEME in handen. Ackermans & van Haaren is de grootste aandeelhouder van CFE met een belang van 60,8%. Het Franse bouwbedrijf Vinci heeft een belang van 12,1% en de rest van de CFE-aandelen zijn breed gespreid.

[bewerken | brontekst bewerken]

De slogan van DEME is: Creating land for the future. De bedrijfskleuren zijn blauw en groen en stellen zowel hun werkzaamheden op zee (blauw) als op land (groen) voor. Het logo stelt de snijkop (cutter) van een snijkopzuiger voor, met daaronder een groene en blauwe lijn.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

De sleephopperzuiger Congo River (beunvolume 30.000 m³) is het grootste schip van DEME

DEME bezit een vloot van ongeveer 280 vaartuigen. Een belangrijk deel hiervan zijn de 80 baggerschepen. Daarnaast bezit DEME nog 200 andere schepen en gespecialiseerd materiaal.

Tussen 2002 en 2007 werden er 10 nieuwe schepen aan de vloot toegevoegd. Hun grootste sleephopperzuiger is de Congo River, met een beunvolume van 30.000 m³. De snijkopzuiger D’Artagnan, 28.200 kW, is de grootste zeegaande en zelfstandig voortgedreven steenbreker ter wereld. De vloot bevat ook 3 steenstorters, uitgerust met een Dynamic Positioning systeem.[2] Ook enkele hefplatformen behoren tot hun arsenaal schepen, deze worden vooral gebruikt bij de bouw van windmolenparken voor de Belgische kust.

Bedrijfsonderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

In de groep van DEME bevinden zich de volgende bedrijven:

Dredging International[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het belangrijkste bedrijf in de groep en vertegenwoordigt meer dan twee derde van de totale omzet. De hoofdactiviteiten zijn het uitdiepen en vrijhouden van zeewegen, aanleg nieuwe haveninfrastructuren, bescherming van kusten tegen overstroming en het aanleggen van kunstmatige eilanden.[3]

Baggerwerken Decloedt & Zoon[bewerken | brontekst bewerken]

Hun werkgebied is vergelijkbaar met die van Dredging International.[4]

Tideway Offshore Solutions[bewerken | brontekst bewerken]

Tideway is de offshore afdeling van DEME en is opgericht in 1991. Tot hun vakgebied behoort:[5]

  • Precisie steenstorten;
  • Voorbereiding van de zeebodem voor het plaatsen van een platform;
  • Voorbereiding van de zeebodem voor de installatie van een onderzeese pijpleiding;
  • Warmte-isolatie van pijpleidingen;
  • Beschermen van onderzeese pijpleidingen tegen schade door ankerbehandeling of trawlers.

GeoSea[bewerken | brontekst bewerken]

GeoSea staat voor Geotechnical & Offshore Solutions. Zij zijn gespecialiseerd in de installatie van de fundaties voor havenhoofden en aanlegplaatsen, installatie van offshore structuren en windmolenparken en geotechnisch onderzoek op grote diepte.[6]

DEME Environmental Contractors (DEC)[bewerken | brontekst bewerken]

DEC biedt integrale oplossingen voor elk milieuprobleem. DEC is gespecialiseerd in grond- en grondwatersanering, sedimentbehandeling, waterbouwwerken, recyclagetechnieken, inrichting, afdekking en sanering van stortplaatsen, milieubaggeren en de herontwikkeling van brownfields.[7]

DEME Blue Energy (DBE)[bewerken | brontekst bewerken]

DBE doet onderzoek naar energiewinning uit golven, verschil in getijhoogte en uit getijstromen.[8]

Zie de categorie DEME van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.