Petroleum-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petroleum-Zuid is een oud bedrijventerrein in Antwerpen, gelegen aan de Schelde. Het gebied ligt ten zuiden van het centrum van de stad, naast het natuurgebied de Hobokense Polder en spoorlijn 52 Antwerpen-Puurs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Petroleum-Zuid ontstond op het einde van de 19de eeuw. Samen met enkele Amerikaanse investeerders had het stadsbestuur toen plannen om van Antwerpen de uitvalsbasis van de Europese petroleumindustrie te maken. In 1898 werden de werken aangevat en konden de benodigde installaties worden geplaatst.

Tijdens het interbellum klom de petroleumindustrie tot een hoogtepunt, waardoor Petroleum-Zuid al snel werd uitgebreid. Dit ging gepaard met het bouwen van een extra pier om meer petroleumschepen te verwelkomen.

In de Tweede Wereldoorlog werd Petroleum-Zuid grotendeels verwoest door de talrijke bombardementen. De petroleumindustrie verhuisde niet veel later naar een nieuw terrein nabij het Marshalldok.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Oude beschermde pijpleidingen op Petroleum Zuid.

Het gebied is momenteel[(sinds) wanneer?] een braakliggend terrein. Wel is er een nieuw bedrijventerrein gepland met als naam 'Blue Gate Antwerp'.[1] Daarnaast komt tegen 2024 een nieuwe gevangenis.[2]

Het gebied is echter sterk verontreinigd met olie en zware metalen. In de afgelopen dertig jaar is er ook bebossing ontstaan en milieuorganisaties claimen dat het gebied een belangrijke rol vervult rol als natuurverbinding tussen de Hobokense Polder en de groene ring rond Antwerpen.

Sinds 19 januari 2016 zijn vijf constructies onder bescherming geplaatst als onroerend erfgoed: De bovengrondse pijpleidingen, het pomphuis en de opslagtanks, de conciërgewoning en de loods van de American Petroleum Company.[3]

Niet uitgevoerde plannen[bewerken | brontekst bewerken]

In het oorspronkelijke bestemmingsplan van 2011 zou het terrein omgevormd worden tot park, maar deze plannen gingen niet door.

Op de locatie kon onder meer ook een nieuw voetbalstadion voor 25.000 toeschouwers worden gebouwd. De plannen dateerden van 2009 en voorzagen dat de twee toenmalige grote Antwerpse ploegen, Germinal Beerschot en Royal Antwerp FC, er hun thuiswedstrijden zouden afwerken. De plannen werden echter keer op keer uitgesteld en lijken sinds de schrapping van (Germinal) Beerschot en de renovatiewerken aan het Antwerpstadion niet meer aan de orde, al laten stad en gewest de deur daarvoor nog op een kier.[4]

Op 29 september 2018 werd aangekondigd dat Antwerp FC op de locatie van de Bosuil zal blijven en er na het plaatsen van de nieuwe hoofdtribune in 2017 het volledige stadion vernieuwd zal worden in de loop van 2019.[5] De piste van een gemeenschappelijk Antwerps stadion op Petroleum-Zuid werd hiermee van de baan geschoven.