Ageas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ageas
Logo
Beurs Euronext: AGS
Oprichting 1990
Sleutelfiguren Bart De Smet, CEO, Jozef De Mey, Voorzitter Raad van Bestuur
Hoofdkantoor ageas SA/NV (België)
Markiesstraat 1
1000 Brussel
Werknemers 13.000 (eind 2013)
Producten Verzekeringen
Industrie financiële dienstverlening
Winst/jaar € 569 miljoen (2013)
Website ageas.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ageas is een Belgisch verzekeraar. Ageas omvat AG Insurance (belang van 75%), Ageas Insurance International en een minderheidsbelang in Royal Park Investments. Er werken 13.000 mensen in 12 landen bij Ageas. De verzekeraar is alleen actief in delen van Europa en Azië.[1] Het heeft een notering aan de Euronext.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fortis#Kredietcrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ageas was onder de naam 'Fortis Holding' tot midden 2008 de holding die het moederbedrijf was van de Fortis Bank. De bedrijfsonderdelen zijn eind september en begin oktober aan de Nederlandse staat en eind september aan de Belgische staat verkocht. De meeste Belgisch-Nederlandse dochteronderdelen zijn gesplitst en verkocht aan BNP Paribas en de Nederlandse staat. Alleen de Belgische en de internationale verzekeringstakken zijn nog over evenals een meerderheidsbelang in een kredietportefeuille.

Op 29 april 2010 stemden de aandeelhouders in met het voorstel om de naam te veranderen in Ageas. Door de kredietcrisis had de naam Fortis imagoschade opgelopen, en daarnaast kocht BNP Paribas naast de bankonderdelen ook de naam. Begin 2011 was de naamswijziging voltooid.[2] AG Insurance, dat voorheen Fortis Insurance Belgium heette, was al hernoemd.

In augustus 2015 meldde Ageas de verkoop van zijn levensverzekeringsactiviteiten in Hongkong aan de Chinese vermogensbeheerder JD Capital voor 1,23 miljard euro.[3] Ageas wil zich richten op snelgroeiende landen in de regio waar het nu al actief is via joint ventures: Maleisië, Volksrepubliek China, Thailand, India, Filipijnen en Vietnam.[3] In Hongkong blijft het regionale kantoor van Ageas gevestigd. De transactie moet nog goedgekeurd worden en zal naar verwachting begin 2016 worden gefinaliseerd.[3]

In maart 2016 kwamen Ageas en de oud-aandeelhouders die verlies hebben geleden bij de ondergang van Fortis tot een vergelijk.[4] Ageas is bereid een schadeloosstelling te betalen van 1,2 miljard euro.[4] Hiermee komt een einde aan de belangrijkste gerechtelijke procedures en Ageas schikt zonder erkenning van enige fout.[4] De schikking is bereikt met beleggersorganisaties Deminor, Stichting Fortiseffect, Stichting Investor Claims against Fortis en de Vereniging van Effectenbezitters. De overeenkomst is medio 2018 door het Amsterdamse hof verbindend verklaard.[5] De afspraken zijn wel aangepast waarbij actieve en niet-actieve aandeelhouders nu evenveel geld per aandeel krijgen.

Onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Ageas aan het Four Seasons Hotel in Hongkong

Ageas bestaat uit de volgende onderdelen.

  • 75% - AG Insurance (voorheen Fortis Insurance Belgium)
  • 100% - Ageas Insurance International (voorheen Fortis Insurance International)
  • 45% - Royal Park Investments (gestructureerde kredietenportefeuille)

Alle andere onderdelen zijn verkocht, hierdoor heeft zowel Fortis Nederland (Fortis Bank Nederland en Fortis Verzekeringen Nederland) als Fortis Bank België niets meer te maken met Ageas.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]