Monuta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monuta
Monuta.JPG
Oprichting 1923
Hoofdkantoor Schumanpark 11
7336 AM Apeldoorn
Werknemers 800 fte
Producten Uitvaartzorg
Uitvaartverzekeringen
Omzet € 96,4 mln (uitvaarten)
€ 85,4 mln (verzekeringen)
€ 25,3 mln (beleggingen)
Winst € 1,9 mln (uitvaarten)
€ 12,4 mln (verzekeringen)
Website https://www.monuta.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Monuta is een Nederlandse uitvaartonderneming en uitvaartverzekeraar. Monuta werd opgericht in 1923. Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn.

Monuta staat voor: Mors Ianua Vitae; Latijn voor: De dood is de poort van het leven. Het woord houdt verband met de protestants-christelijke beginselen die leidraad waren bij de oprichting van Monuta. In de protestants-christelijke visie begint het (eeuwig) leven eigenlijk na de dood. De dood wordt dan ook gezien als de poort waardoor men moet om het eeuwig leven te bereiken. De naam Monuta is in het najaar van 1954 door de toenmalige directeur Hendrik Posthumus gekozen als vervanging van de naam Apeldoornsch Begrafenisfonds.

Juridische structuur[bewerken]

Monuta Holding NV is eigenaar van het uitvaart- en verzekeringsbedrijf. De aandelen van de holding zijn in handen van Monuta Stichting. De Monuta Stichting heeft een ideële doelstelling en eist de winst niet op. De laatste jaren is de winst steeds toegevoegd aan het eigen vermogen. Monuta beheert een stichting, Monuta Helpt dat jaarlijks geld geeft of zelf actie onderneemt voor goede doelen.[1][2]

Opbouw verzekeringsbedrijf[bewerken]

De verzekeringstak heeft eigen vestigingen her en der in het land, maar werkt ook vaak vanuit de diverse uitvaartcentra in het land en vanuit het hoofdkantoor in Apeldoorn. Daarnaast wordt de verzekering ook veelvuldig aangeboden via assurantietussenpersonen.

Opbouw uitvaartbedrijf[bewerken]

Het uitvaartbedrijf bestaat uit circa 100 vestigingen in Nederland, elk met een uitvaartcentrum. Deze centra beschikken veelal over een zogenaamde 24-uurskamer waarin nabestaanden terechtkunnen bij hun opgebaarde familielid.

Begraafplaatsen en crematoria[bewerken]

Onder de Monuta Holding NV valt ook nog de Monuta Begraafplaats en Crematoria Exploitatiemaatschappij. Hieronder vallen de begraafplaatsen en crematoria van Monuta, waaronder Oud Eik en Duinen in Den Haag en Rustoord in Nijmegen. Daarnaast zijn er nog deelnames in onder meer het crematorium Kranenburg.

Details[bewerken]

Monuta bediende in 2017 ca. 1,5 miljoen verzekerden in Nederland.[3] Daarnaast is zij actief op de Duitse verzekeringsmarkt.[4]

Referenties[bewerken]