Bunq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bunq
Oprichting 2012
Oprichter(s) Ali Niknam
Land Vlag van Nederland Nederland
Industrie Financiën
Website https://www.bunq.com/nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bunq is een Nederlandse betaalapp met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Het bedrijf is opgericht in 2012 door Ali Niknam, tevens oprichter van het ICT-bedrijf TransIP.

Producten[bewerken]

Het bedrijf verleent digitale financiële dienstverlening, voornamelijk via een eigen app. De app maakt het mogelijk via een smartphone of tablet geld over te maken naar vrienden, familie of andere personen in het adresboek van de gebruiker die gebruik maken van de dienst. Hierbij zijn geen IBAN's noodzakelijk, de overschrijving geschiedt via een telefoonnummer of e-mailadres. Ook kunnen bepaalde kosten, zoals een rekening, gedeeld worden over meerdere Bunq-gebruikers of kan een andere gebruiker toestemming gegeven worden vanaf jouw rekening te betalen met hun eigen pinpas. Het geld wordt per direct overgeschreven.

Naast de app kan ook een pinpas worden aangevraagd en kan er via iDeal betaald worden. Aan pinbetalingen en geldopnames zijn kosten verbonden.

Bij da laatste grote update zijn er veel features bijgekomen waaronder de Bunq debit MasterCard en Tap & Pay, alles blijft realtime en je krijgt meteen een notificatie binnen als je iets betaalt of ontvangt.

Status[bewerken]

Doordat het bedrijf een bankvergunning van de De Nederlandsche Bank bezit, is het ook officieel een bank. Daarmee is het bedrijf onder meer gemachtigd zelf transacties met andere banken uit te voeren en valt geld op de Bunq rekening onder het Depositogarantiestelsel. Het verlenen van de bankvergunning aan een IT-bedrijf is bijzonder. De voorlaatste bankvergunning werd verleend aan de DSB Bank in 2005, die daarvoor aan de Triodos Bank in 1980.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf Bunq B.V. werd in 2012 opgericht door Ali Niknam. Niknam had al ervaring als ondernemer en vermogen opgebouwd met het oprichten van het webhosting bedrijf TransIP in 2003. In 2015 verkreeg het bedrijf zijn bankvergunning. Het bedrijf heeft eind 2015 zestig werknemers, voornamelijk jonge ICT'ers, maar ook twee bankiers met een verleden bij de Royal Bank of Scotland. De medewerking van ervaren bankiers is een voorwaarde voor het verkrijgen van een bankvergunning.

In september 2015 werd de eerste bètaversie van de app op beperkte schaal gelanceerd. In november 2015 kwam de app volledig beschikbaar. In december 2015 werd ontdekt dat de app op Android onbeveiligde foto's van identiteitsbewijzen opsloeg, waardoor andere apps op hetzelfde apparaat toegang tot deze documenten kregen. Het probleem werd direct na bekendwording gerepareerd.[1]

Externe links[bewerken]

Wikinieuws Wikinieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Bunq zet als eerste Nederlandse bank IT-systeem open.