bunq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
bunq
Bunq
Motto of slagzin bank of the free
Oprichting 2012
Oprichter(s) Ali Niknam
Sleutelfiguren Ali Niknam, Pieter van der Harst
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam
Sector Financiële dienstverlening
Industrie Financiën
Website https://www.bunq.com/nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bunq is een Nederlands bedrijf dat een betaalapp exploiteert.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf bunq B.V. werd in 2012 opgericht door Ali Niknam. Niknam had ervaring als ondernemer en sinds 2003 een vermogen opgebouwd met het webhostingbedrijf TransIP. In 2015 verkreeg bunq een bankvergunning. Het bedrijf had eind 2015 zestig werknemers, voornamelijk jonge ICT'ers, maar ook twee bankiers met een verleden bij de Royal Bank of Scotland. De medewerking van ervaren bankiers is een voorwaarde voor het verkrijgen van een bankvergunning.

In september 2015 werd de eerste bètaversie van de betaalapp op beperkte schaal uitgebracht. In november 2015 kwam de app volledig beschikbaar. In december 2015 werd ontdekt dat de app op Android onbeveiligde foto's van identiteitsbewijzen opsloeg, waardoor andere apps op hetzelfde apparaat toegang tot deze documenten kregen. Het probleem werd na bekendwording gerepareerd.[1]

Status[bewerken]

Doordat het bedrijf een bankvergunning van de De Nederlandsche Bank bezit, is het officieel een bank. Daarmee is het onder meer gemachtigd zelf transacties met andere banken uit te voeren en valt geld op een bunqrekening onder het depositogarantiestelsel. Een bankvergunning wordt in Nederland niet vaak verleend, het was in 2015 deze eeuw de tweede maal.

Producten[bewerken]

Het bedrijf verleent digitale financiële dienstverlening, voornamelijk via een eigen mobiele app. De app maakt het mogelijk via een smartphone of tablet geld over te maken naar derden die voorkomen in het adresboek van de gebruiker. Hierbij zijn geen IBAN's noodzakelijk, de overschrijving kan door middel van een telefoonnummer, e-mailadres of IBAN. Ook kunnen bepaalde kosten, zoals een rekening, gedeeld worden over meerdere bunqgebruikers of kan een andere gebruiker toestemming gegeven worden de betaalapp te gebruiken. Er kunnen met de app ook iDealbetalingen en contactloze betalingen gedaan worden.

Naast de app kunnen tot drie betaalpassen worden aangevraagd. Een klant kan maximaal 25 IBANs aanvragen. In de eerste jaren waren aan iedere pinbetaling en geldopname kosten verbonden, maar sinds augustus 2017 zijn alle kosten gebundeld in een maandtarief.

Externe link[bewerken]

Wikinieuws Wikinieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Bunq zet als eerste Nederlandse bank IT-systeem open.