Centraal Beheer Achmea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Centraal Beheer Achmea
Motto of slagzin Even Apeldoorn bellen
Oprichting 1909
Sleutelfiguren Pieter Louter, directievoorzitter
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Apeldoorn
Producten verzekeringen
Website http://www.centraalbeheer.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Centraal Beheer Achmea (voorheen Centraal Beheer) is een Nederlands verzekeringsbedrijf dat onderdeel is van de Achmea Groep. Centraal Beheer werd opgericht in 1909 in Amsterdam en verhuisde in de jaren zeventig naar Apeldoorn.

Na de vorming van het Achmea-concern en de reorganisatie eind jaren negentig is Centraal Beheer formeel geen bedrijf meer, maar alleen nog een merk.

Producten en diensten van Centraal Beheer Achmea[bewerken]

Centraal Beheer Achmea maakt voor de verzekeringen onderscheid tussen privé en zakelijk. Naast de verzekeringen verzorgt het bedrijf financiële dienstverlening en autolease-activiteiten.

Privé[bewerken]

De grootste producten uit de privécategorie zijn:

 • Autoverzekering
 • Reisverzekering
 • Pechhulpverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Uitvaartverzekering
 • Woonverzekering

Zakelijk[bewerken]

Voor zakelijke doeleinden biedt Centraal Beheer Achmea de volgende diensten aan:

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Bedrijfsautoverzekering
 • Pensioenoplossingen
 • Verzuimverzekering
 • Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Kantoren[bewerken]

Het gebouw van Centraal Beheer in het centrum van Apeldoorn (2009)
Het kantoor in Apeldoorn Zuid met de reusachtige telefoon (2009)

Het kantoor in het centrum van Apeldoorn waar Centraal Beheer zo'n 40 jaar heeft gehuisd is een bekend ontwerp uit 1972 van de architect Herman Hertzberger en wordt gekenmerkt door de kubusvormige elementen. Het gebouw, plaatselijk ook wel 'de Apenrots' genoemd, wordt gerekend tot het structuralisme en tot de duizend mooiste architectonische creaties in Nederland. Centraal Beheer Achmea heeft dit pand in het centrum in het voorjaar van 2013 verlaten, wegens de werk- en uitbreidingsbeperkingen van het pand. Dit besluit werd al in 2006 genomen.

De medewerkers zijn verhuisd naar het hoofdkantoor van het bedrijf, dat staat in Apeldoorn Zuid (de wijk Malkenschoten). Dit is het zogeheten Atriumgebouw, ontworpen door Jan Peters. Deze vestiging is mede door de verhuizing flink uitgebreid met nieuwe gebouwen, waardoor de Achmea Campus is ontstaan en het aantal werknemers toenam van 1800 naar 4800. Met het oog op de toename van verkeer als gevolg hiervan, werden in 2012 ook de wegen in de buurt van het gebouw aangepast.

Bij dit gebouw staat een reusachtige telefoon (type Ericsson T-65/TDK), die verwijst naar de slogan 'Even Apeldoorn bellen'. Jarenlang stond het toestel aan de aangrenzende openbare rotonde (later kruispunt) bij het kantoor en was het een beeldbepalend object, maar op 14 december 2012 werd het verplaatst naar de parkeerplaats van het bedrijfsterrein.[1] Een van de redenen die het bedrijf opgaf voor het onttrekken van het object aan het oog van het publiek was dat de jongere generatie de druktoetsentelefoon nauwelijks meer als een telefoon zou herkennen.[2] Op 17 september 2013 kreeg het zijn definitieve, opnieuw prominente plek: de rotonde op het bedrijfsterrein, voor het hoofdgebouw.

Even Apeldoorn bellen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Even Apeldoorn bellen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het bedrijf is bekend om de reclameslogan Even Apeldoorn bellen, die sinds 1985 gebruikt wordt in diverse reclame-uitingen van het bedrijf.

Hiermee zijn in de loop der tijd een groot aantal humoristische reclamespots gemaakt voor de televisie en in de bioscoop, die met verschillende prijzen zijn beloond waaronder de eerste prijs Gouden Loeki in 2001, 2004, 2006.

Na de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn besloot Centraal Beheer om een spotje waarin een auto tegen een muur aan rijdt niet meer uit te zenden, alsmede om de hele campagne 'Even Apeldoorn bellen' op te schorten. In december 2010 werd de campagne hervat.

Externe link[bewerken]