Reorganisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een reorganisatie is een verandering in of van een organisatie.

Bij een reorganisatie wordt een organisatie anders ingericht. Bijvoorbeeld afdelingen worden samengevoegd of juist opgesplitst. Ook een verkleining van de organisatie kan worden aangeduid als 'reorganisatie'.

Door interne of externe oorzaken ziet een bedrijf of organisatie zich genoodzaakt aanpassingen aan de organisatie door te voeren. Die aanpassingen hebben niet alleen gevolgen voor de organisatie zelf, maar ook voor de werknemers in die organisatie. De noodzaak voor de werkgever / het bedrijf ligt meestal in het vergroten van efficiëntie en/of winstgevendheid. Het hogere management neemt in het algemeen het initiatief voor de reorganisatie.


De gevolgen van een reorganisatie voor werknemers kunnen liggen in het opnieuw verkrijgen van de functie, het verkrijgen van een andere functie, een andere werkplek, nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden of ontslag.

Reorganisatie wordt over het algemeen gezien als een negatief begrip. Alhoewel elke verandering voor- en nadelen heeft en kansen en bedreigingen, zien veel mensen toch vooral de bedreigingen en de nadelen.

Reorganisatieproces[bewerken | brontekst bewerken]

Een reorganisatie verloopt in een aantal stappen. Het proces begint met het voornemen van het management of de directie van het bedrijf of de organisatie. De werkgever moet de noodzaak van een reorganisatie aantonen en is verplicht om advies in te winnen bij de ondernemingsraad. Een stap in het reorganisatieproces kan zijn het opstellen van een sociaal plan, waarin de werkgever met vakorganisaties afspreekt wat de gevolgen zijn van de reorganisatie voor werknemers en hoe met die gevolgen omgegaan wordt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]