Even Apeldoorn bellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rebel, spotje uit 1991 over een motorrijder die een liftster meeneemt. Winnaar Cannes Lions Film Silver 1992
Egel, een spotje uit 1992 over een strepentrekker die zich laat afleiden door een overstekend egeltje. Winnaar van Cannes Lions Film Silver 1993[1]
Box, reclamespotje uit 1992 over een inscheping van een kist met breekbare inhoud in de Titanic
De grote telefoon bij het pand van Centraal Beheer in Apeldoorn-Zuid was van 1992 tot 2012 een beeldbepalend object van het concern

Even Apeldoorn bellen is een bekende reclameleus van het Nederlandse verzekeringsbedrijf Centraal Beheer die sinds 1986 wordt gebruikt in diverse reclame-uitingen van het bedrijf.

De titel verwijst naar de vestigingsplaats van het hoofdkantoor, Apeldoorn en de werkwijze van dit verzekeringsbedrijf als 'direct writer' (telefonisch zaken doen).

Voorgeschiedenis[bewerken]

De Coöperatieve Vereniging "Centraal Beheer" GA, besloot in 1968 te verhuizen van Amsterdam naar Apeldoorn, waar door de beroemde architect Herman Hertzberger een bijna futuristisch kantoorpand werd ontworpen. Centraal Beheer huisde voorheen in het voormalige GAK-gebouw en had hierdoor een ambtelijk imago, voor zover er überhaupt van bekendheid sprake was. Midden jaren 70 wilde het bedrijf naast de zakelijke markt tevens de consumentenmarkt betreden.

Luchtballon met de beroemde slogan

In 1978 besloot de directie onder leiding van directeur jhr. Geert Boreel, om het toen nog jonge en als creatief bekendstaande reclamebureau Geudeker/Oerlemans (kortweg GO genoemd) in de arm te nemen om merkbekendheid te creëren. Uiteindelijk leidde dit tot het campagneconcept "Even Apeldoorn bellen", waarmee in drie woorden zowel de (nieuwe) vestigingsplaats als de werkwijze werden gecommuniceerd. De doelstelling van de campagne was om Centraal Beheer als een frisse, sympathieke en menselijke verzekeringsmaatschappij neer te zetten, in een tijd dat deze bedrijfstak nog tamelijk conservatief en gesloten was.

"Even Apeldoorn bellen" werd het reclamethema waarmee het bedrijf bekendheid kreeg in de markt. Het concept werd begeleid en bewaakt door de toenmalige reclamechef Aad Muntz, die later, van 1985 tot 1995, tevens directeur reclame & pr van het bedrijf zou zijn. De televisiecommercials blijken door de jaren heen hoog te scoren bij het Nederlandse kijkerspubliek. Het bedrijf heeft driemaal een Gouden Loeki gekregen voor het beste reclamespotje, terwijl het reclamebureau er vele prijzen mee heeft gewonnen.

Het bedrijf heeft een groot aantal humoristische reclamefilmpjes laten maken voor de televisie en de bioscoop. In de beginperiode was het 'verplicht' om het getoonde 'ongeluk' te koppelen aan een verzekeringsproduct van Centraal Beheer[2]. Later werd deze doelstelling losgelaten, waardoor de situaties een hoge mate van hilarisch niveau bereikten, wat de herinneringswaarde uiteraard ten goede kwam.

Zoals eerder gemeld was het reclamebureau achter de spotjes (start 1986) Geudeker/Oerlemans - na de fusie met het Franse RSCG, werd het GO/RSCG - en het heeft veel overredingskracht gekost om Centraal Beheer op televisie te krijgen. De reden hiervoor was dat Centraal Beheer toentertijd voor meer dan 90% actief was in de zakelijke markt, en de consumentenmarkt eigenlijk toevallig betreden was doordat de Consumentenbond bekendmaakte dat de hypotheken van Centraal Beheer zo goed waren.

Uiteindelijk, mede door inzet van jhr. Geert Boreel, toenmalig voorzitter van de raad van bestuur, zijn de eerste reclamefilms gemaakt naar een script van Christian Oerlemans, die het concept samen met artdirector Fons Bruijs heeft ontwikkeld.

Eerste filmpjes[bewerken]

Het eerste reclamespotje uit 1985 genaamd Dinosaurus is gefilmd bij Arti et Amicitiae in Amsterdam. Een echtpaar bezoekt een museum waar het skelet van een dinosaurus staat opgesteld. De man niest en het skelet stort in elkaar, waarop hij zegt: "Even Apeldoorn bellen". Het filmpje Caravan volgde daarna. Een echtpaar parkeert hun caravan op een klif nabij de zee. De vrouw leidt de man even af en de auto rolt na het afkoppelen de afgrond in. Waarop het opnieuw eindigt met de reclameleus.

Daarna werden Parachutist en Riolering gemaakt naar een script van Oerlemans/Bruijs met als regisseur Ko Koedijk. Parachutist toont een ruwe instructeur die met vaardige hand parachutisten uit een vliegtuig werkt. Dan klinkt er een schreeuw. De parachute opent niet. Hoewel elke parachutist - ondanks de schreeuw van schrik - een reserveparachute heeft, wordt dit filmpje later van de televisie geweerd wegens 'levensgevaarlijke beelden'.

Het thema "Even Apeldoorn bellen", bedoeld om Centraal Beheer als merk in de markt te zetten en tegelijk te positioneren als direct writer (gemakkelijk en snel verzekeringen regelen per telefoon), werd meteen opgepakt door André van Duin in een van zijn televisieshows. Al na twee jaar televisiereclame stond Centraal Beheer bij de top drie van bekendste verzekeringsbedrijven.

Na twee jaar kwam er een eind aan de samenwerking met de bedenkers van de campagne en werd het bureau DDB Amsterdam ingeschakeld. Uit deze periode zijn onder meer:

  • Pits, waarin een racewagen wegrijdt terwijl er een wiel achterblijft.
  • Striptease, een bioscoopreclamefilm waarvan tijdens de uitkleedscène de film 'afbrak'; op dat moment verscheen de tekst "Even Apeldoorn bellen".
  • Egel, een spotje over een strepentrekker die zich laat afleiden door een overstekend egeltje. Dit reclamespotje won internationale prijzen.

In de jaren negentig werden de spots heftiger. In Museum bewerkt een jongen (gespeeld door de Schotse acteur Ewen Bremner) een voodoo-pop die lijkt op Bill Clinton en op datzelfde moment zag men Bill Clinton omvallen. Hoewel Clinton het spotje wel kon waarderen[bron?] en het spotje diverse prijzen won, was het Witte Huis not amused en moest het spotje van het scherm.[3] Spraakmakend was ook het filmpje Joyriding, waarin een jongen (gespeeld door een jonge Britse acteur die in werkelijkheid ook geen rijbewijs bezat[4]) tegen de auto van advocaten Max en Bram Moszkowicz rijdt. Ook voor het filmpje Help! werd een bekende Nederlander ingeschakeld: Bananasplit-presentator Ralph Inbar, die aan de dakgoot blijft hangen en niet geholpen wordt, omdat toegesnelde mensen denken dat het om een verborgencameragrap gaat.

Teruggetrokken spotjes[bewerken]

In 2006 haakte de campagne in op de gang van zaken rond de gevraagde naturalisatie van de voetballer Salomon Kalou. In het spotje blijkt Kalou niet tot Nederlander, maar tot Duitser te zijn genaturaliseerd. Kalou had zich bereid verklaard tegen betaling hieraan mee te werken, maar vanwege een bepaling in het contract met zijn club Feyenoord, had hij als voorwaarde gesteld dat Feyenoords sponsor, Fortis, toestemming zou geven voor zijn medewerking aan het filmpje. Fortis, een concurrent van Centraal Beheer, gaf geen toestemming. Toen Centraal Beheer een aangepast filmpje liet produceren met behulp van archiefbeelden van Kalou, liet Kalou dit door de rechter verbieden, waarbij hij zich beriep op het portretrecht. De rechter stelde hem in het gelijk, waarop het spotje werd ingetrokken.[5] Het spotje werd medio december 2006 weer vertoond in aangepaste vorm: ogen werden door middel van een oranje balkje afgedekt, andere onderdelen onherkenbaar gemaakt, namen weggepiept, en er werd een humoristisch bedoelde uitleg voor het filmpje vertoond. Alleen de verschijning en naam van Rita Verdonk zijn ongecensureerd gebleven.

Een ander ingetrokken spotje ging over een vrachtwagenchauffeur die in eerste instantie allerlei spookrijders, die aan de linkerkant van de weg reden, tegemoet reed. Uiteindelijk zag je de chauffeur een typisch Britse telefooncel passeren. Door klachten van vrachtwagenchauffeurs werd ook dit spotje uiteindelijk ingetrokken.

Ook mocht een reclame over Adam en Eva niet worden uitgezonden. Eva loopt door het paradijs op zoek naar de man van haar dromen. Dan verschijnt die Adam, maar hij blijkt homoseksueel te zijn.

Opschorting na aanslag Apeldoorn[bewerken]

Begin mei 2009 maakte Centraal Beheer bekend zich te bezinnen op het voortbestaan van "Even Apeldoorn bellen". Aanleiding was de aanslag op Koninginnedag 2009. Het bedrijf had zich op die dag nadrukkelijk gemanifesteerd in Apeldoorn en had ook een spotje over Koninginnedag gemaakt. Dit spotje, alsmede de hele campagne werd na de aanslag onmiddellijk teruggetrokken.[6]

Begin september 2009, nadat de onderzoeken naar de aanslag waren afgerond en openbaar gemaakt, maakte het bedrijf bekend de reclameslogan opnieuw te zullen gebruiken. Een woordvoerster zei dat er veel steun voor was betuigd.[7] Op 10 december 2010 werden de eerste nieuwe spotjes uitgezonden op SBS6.

Lijst van alle "Even Apeldoorn bellen" filmpjes[bewerken]

Jaar Naam Jaar Naam Jaar Naam Jaar Naam
1985 Dinosaurus 1992 Box (Titanic) 2001 Cementmixer 2007 Ambulance
1985 Caravan 1993 Tattoo 2001 Rio* 2008 Burgemeester
1986 Riolering 1994 Abilene 2002 Overval 2008 Ufo
1986 Parachutist 1994 Zweefvlieger 2002 Straatartiest 2010 Muis
1987 Pits 1995 Weekend 2003 Paard 2010 Picknick
1988 Feest 1995 Pianist 2003 Help! 2011 Schotland
1988 Striptease 1995 Logo 2004 Schoonmaaksters 2012 Birdie
1989 Ski 1996 Krant 2004 Leeuw* 2012 Speedboot
1989 Klok 1996 Museum 2005 Expeditie 2013 Eurovisie
1990 Boot 1998 Balletje 2005 Bewaker 2013 Koekoek
1990 Gorilla 1999 Wesp 2005 Boodschappen 2014 Self Driving Car
1991 Rebel 1999 Joyriding 2006 Getuige 2015 Welkom
1991 Schilderij 2000 Chatwakan 2006 WK 2006 2015 Feestje
1992 Vlieg 2000 Augurk 2006 Acupunctuur* 2016 Rapper
1992 Egel 2001 Transport 2007 Cipier 2017 Hulk

De spots Rio, Leeuw en Acupunctuur wonnen een Gouden Loeki in respectievelijk 2001, 2004 en 2006.

Externe link[bewerken]