Monstertruck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scarlet Bandit plet een rij afgeschreven auto's
Bigfoot-monstertrucks

Een monstertruck is een auto, vaak een pick-up, met uitzonderlijk grote wielen en wielophanging. Meestal zijn de wagens ca. 3 meter hoog. Monstertrucks worden gebruikt bij stuntshows, wedstrijden en andere evenementen.

Monstertrucks hebben meer vermogen dan normale trucks dankzij het gebruik van methanol als brandstof. Een monstertruck verbruikt gemiddeld anderhalve liter voor 100 meter. De trucks kunnen snelheden bereiken van zeker 125 km/u.[1]
De technische eisen waaraan een monstertruck moet voldoen en de verplichte veiligheidsvoorzieningen zijn vastgelegd in een reglement van de United States Hot Rod Association (USHRA).[2] Zo moet de truck onder andere voorzien zijn van een op afstand bedienbare noodschakelaar die de motor en alle elektrische systemen kan uitschakelen.

Een monstertruck kost zo'n 150.000 euro.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Eind jaren zestig werden pick-uptrucks steeds populairder, vooral in de VS. Bekende voorbeelden van deze speciale vrachtwagens zijn Bob Chandlers Bigfoot, Everett Jasmers USA-1 en Jeff Danes King Kong. Op dat moment hadden de grootste banden van de vrachtwagens een diameter van ongeveer 48 inch (1,2 m).

In april 1981 reed Bob Chandler op een veld zijn Bigfoot over enkele auto's heen om het vermogen van het voertuig uit te testen. Mogelijk was dit de eerste keer dat met een monstertruck auto's werden verpletterd. Hij legde het geheel vast op beeld om het filmpje als reclame voor zijn autobedrijf te gebruiken.[4] Een evenementenorganisator die de videofilm zag, vroeg Chandler deze stunts uit te voeren voor publiek. Aldus geschiedde. Op een show in 1982 presenteerde hij tevens een nieuwe versie van Bigfoot met banden van 66 inch (1,7 m).

Bob George, een van de eigenaren van het motorsportpromotiebedrijf Truck-a-rama (nu USHRA), zou de term "monstertruck" hebben bedacht. Deze term werd de algemene naam voor alle vrachtwagens met zeer grote banden. De eerste monstertrucks hadden een verstevigd chassis en verzwaarde assen om de banden te ondersteunen, waardoor de wagens zeer zwaar waren, vaak van 5.900 tot 9.100 kg.

Na 1985 werd onder aanvoering van de belangrijkste promotoren, zoals de USHRA en TNT Motorsports, het steeds gebruikelijker races te organiseren met monstertrucks. In 1988 was het eerste truckkampioenschap van TNT en kwam er steeds meer aandacht voor de vormgeving en het verwerken van lichtere componenten. In 1988 kwamen er ook regels voor de constructie en de veiligheid; de door Bob Chandler en anderen opgerichte Monster Truck Racing Association (MTRA) speelde hierin een belangrijke rol. Trucks die meedoen aan een evenement onder de hoede van deze organisatie zijn voorzien van afstandsbediening, zodat ingegrepen kan worden ingeval een bestuurder de macht over de truck verliest.[3] Ook stelde de MRTA regels op voor de afstand en de positie van het publiek ten opzichte van de rijdende trucks.

In de loop van de jaren negentig werd naast de race-evenementen, de freestylevariant steeds populairder en kwamen er freestylekampioenschappen. Daarbij zijn obstakels her en der op het terrein opgesteld en kunnen de bestuurders hun eigen weg en obstakels kiezen. Vanaf het begin van de 21e eeuw ging men steeds vaker monstertruckevenementen ook buiten de VS organiseren. In België en Nederland zijn er onder meer Monster Jams in Brussel en Arnhem.

Ongelukken[bewerken]

Bij verschillende monstertruck-evenementen hebben zich ongelukken voorgedaan. Daarbij vielen in totaal tientallen doden en honderden gewonden. Op 16 januari 2009 bijvoorbeeld kwam tijdens een Monster Jam-evenement in Tacoma een zesjarige toeschouwer om.[5] Op 5 oktober 2013 vond het ernstigste ongeluk tot nu toe plaats. In het Mexicaanse Ciudad Juárez kwam als gevolg van een remstoring een truck bij een stuntshow in het publiek terecht, hetgeen tot zeker 6 doden en tientallen gewonden leidde.[6][7] Op 28 september 2014 vond eveneens een ernstig ongeval plaats. Toen belandde een monstertruck in het Nederlandse Haaksbergen in het publiek, met als gevolg drie doden en meer dan twintig gewonden.[8]

Externe links[bewerken]