Naar inhoud springen

Borax (mineraal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Borax
Borax
Mineraal
Chemische formule Na2B4O5(OH) 4 · 8 H2O
Kleur kleurloos tot wit-grijs
Streepkleur wit
Hardheid 2-2,5
Gemiddelde dichtheid 1,715 kg/dm3
Glans glasachtig
Opaciteit doorschijnend-opaak
Breuk conchoïdaal
Splijting perfect [100] en [010]
Habitus prismatisch
Kristaloptiek
Kristalstelsel monoklien
Ruimtegroep B2/b
Eenheidscel a = 12,2012 Å
b = 10,644 Å
c = 11,879 Å
β = 106,617°
Dubbele breking δ = 0,025
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal borax is het zouthydraat van natriumtetraboraat in verbinding met acht hydroxylgroepen. Dat heeft de molecuulformule Na2B4O5(OH)4 · 8 H2O, maar die wordt ook afgekort tot Na2B4O7 · 10 H2O. De naam komt van het Arabische buraq, dat wit betekent.

Het heeft geen duidelijke kleurloos, is blauwig wit of daar tussenin en het heeft een witte streep. Het heeft een monoklien kristalstelsel en de splijting is perfect volgens de kristalvlakken [100] en [010]. De massadichtheid is 1,71 kg/l en de hardheid bedraagt 2 tot 2,5. Bij verhitting valt het kristalrooster uiteen en het kristalwater verdampt. Bij verdere verhitting boven 878°C smelt borax en wordt het helder. Borax is niet magnetisch.

  • Het mineraal borax kan de grondstof zijn voor de bereiding van het natriumzout natriumtetraboraat-decahydraat. Het mineraal kernit, natriumtetraboraat met 3 H2O-moleculen, is de meest voorkomende grondstof voor borax 10 aqu.
  • Het decahydraat wordt in het laboratorium onder de naam borax onder meer als oertiterstof voor zuren en als basis voor buffers gebruikt.
  • Borax wordt gebruikt als flux of vloeimiddel bij solderen en zorgt hierbij voor een lagere oppervlaktespanning van het soldeer op het te verbinden onderdeel. Bij het smeden van damascusstaal wordt borax gebruikt om onzuiverheden uit het werkstuk te drijven, zodat een goede hechting tussen de verschillende staalsoorten ontstaat.
  • Borax wordt gebruikt bij de bestrijding van mieren.
Zie de categorie Borax van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.