Dow Chemical

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Dow Chemical Co.
Dow Chemical Company logo.svg
Beurs NYSE: DOW
Oprichting 1897
Oprichter(s) Herbert Henry Dow
Sleutelfiguren Andrew N. Liveris
Hoofdkantoor Midland (Michigan), Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 53.000 (december 2014)
Producten chemie
Omzet $ 58,2 miljard (2014)
Winst $ 3,8 miljard (2014)
Marktkapitalisatie $ 66 miljard (10 december 2015)
Website Dow Chemical
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Dow Chemical Company is een van de grootste internationale chemische bedrijven in de wereld.

Activiteiten[bewerken]

Dow Chemicals is het op een na grootste chemiebedrijf in de wereld, na DuPont, maar is de grootste producent van plastics. Dow is verder ook in de Agricultural Sciences, Chemicals & Performance Materials en Automotive actief.

Dow heeft wereldwijd productievestigingen, waarvan de grootste in de Verenigde Staten (Freeport) staan. Verder heeft het nog productiesites in onder andere Stade, Rheinmunster en Tarragona. Het telde in 2014 53.000 medewerkers waarvan de helft in Noord-Amerika werkzaam zijn. Op het gebied van R&D zijn 6200 mensen actief en het bedrijf spendeert ieder jaar zo'n 3% van de omzet hieraan.

Dow in Benelux[bewerken]

Dow Chemical heeft chemische complexen in Nederland waarvan dat in Terneuzen verreweg het grootste is. Een van de twee vestigingen in Delfzijl (de natriumboorhydridefabriek) werd in 2012 gesloten. De andere vestiging in Delfzijl, een Methyleen Difenyl di-Isocyanaat (MDI) fabriek die in 1973 door de Amerikaanse firma Upjohn Chemical was gebouwd en onderdeel werd van Dow Chemical na de overname van Upjohn Chemical door Dow Chemical, produceert nog steeds MDI, een basisstof voor polyurethaan. Verder staat er een polyethyleenfabriek in Tessenderlo, België die begin 2013 is gesloten.[1]

Dow in Duitsland[bewerken]

Duitsland speelt een zeer belangrijke rol in de chemische nijverheid en is de leider in industriële fabricage. Dow in Duitsland is de grootste productiebasis en de meest belangrijke en veeleisende markt buiten de Verenigde Staten. Bovendien is de aanwezigheid van Dow in Duitsland ook belangrijk omdat de 3 belangrijkste spelers binnen de chemische sector hier ook gevestigd zijn: BASF, Bayer en Hoechst.

Geschiedenis[bewerken]

Het werd in 1897 opgericht door de Amerikaan Herbert H. Dow, aanvankelijk onder de naam Dow Process Company – het "Dow Process" was een door hem ontwikkeld proces om broom uit pekel te winnen door elektrolyse – die hij twee jaar later zou veranderen in The Dow Chemical Company nadat hij het bedrijf had verplaatst van Cleveland (Ohio) naar Midland (Michigan). Daar is sindsdien ook het hoofdkantoor gevestigd.

Aanvankelijk was Dow Chemical vooral actief in de halogeenchemie (broom en chloor en hun verbindingen), maar het bedrijf diversifieerde snel zijn productgamma; gedurende de Eerste Wereldoorlog ging het onder meer synthetisch indigo (verfstof), fenol voor explosieven, en magnesium produceren. Tetraethyllood om de klopvastheid van benzine te verhogen werd samen met General Motors ontwikkeld in 1921. In de jaren 1930 begon het bedrijf met de productie van polymeren (ethylcellulose in 1935 en polystyreen in 1937).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte Dow samen met Corning Glass de joint venture Dow Corning op om siliconen te produceren voor militair (en later ook civiel) gebruik. Na de oorlog breidde het bedrijf zijn activiteiten over de hele wereld uit. Toen het in 1999 het in moeilijkheden verkerende Union Carbide overnam, werd het het tweede grootste chemiebedrijf in de wereld, na DuPont.

Het bedrijf is niet onbesproken: tijdens de Vietnamoorlog produceerde het voor het Amerikaanse leger napalm[2] en het herbicide Agent Orange.[3] Ook het feit dat het bedrijf na de overname van Union Carbide alle aansprakelijkheid afwees voor de chemische ramp in een fabriek van Union Carbide in Bhopal (1984) lokte veel protest uit. Dow Chemical produceerde voor Dole Food Company een wormdodend middel 1,2-dibroom-3-chloorpropaan gebruikt bij bananenteelt in Nicaragua, dat mogelijk mannelijke werknemers steriel gemaakt heeft, maar de rechter in Los Angeles verwierp de zaak in beroep.[4] Dow Chemical baatte ook een fabriek voor plutonium uit, die mogelijk de omgeving met radioactief stof heeft vervuild, maar Dow werd in beroep vrijgesproken.[5] Er is ook een rechtszaak vanwege door Dow geleverd silicoon in lekkende borstimplantaten.[6] Er was ook een controverse rond verloren oogst na gebruik van een pesticide van Dow.[7]

De omstreden chemicus Alexander Shulgin begon zijn carrière bij Dow Chemical.

In december 2015 werd bekend dat Dow Chemical en branchegenoot DuPont gaan fuseren.[8] De fusie is de grootste ooit in de chemische industrie en gecombineerd hebben de twee een beurswaarde van 130 miljard dollar. De aandeelhouders van beide bedrijven krijgen elk een belang van 50% in de nieuwe combinatie.[8] De onderdelen van de twee bedrijven zullen worden samengevoegd en als dit afgerond is, zal het nieuwe bedrijf zich opsplitsen in drie aparte ondernemingen gericht op landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.[8]

Fusie met DuPont[bewerken]

Op 1 september 2017 fuseerde Dow Chemical met sectorgenoot DuPont, en kwam het fusiebedrijf DowDuPont tot stand.

Delicten in Terneuzen[bewerken]

Bij Dow Chemical in Terneuzen vond in de periode 2005-2008 een aantal van veiligheids- en milieudelicten plaats waarbij gevaarlijke stoffen zoals benzeen en kraakgas vrijkwam en vervuild spoelwater geloosd werd in de Westerschelde.[9]. De rechtbank legde het bedrijf een boete op van 1,8 miljoen euro. [10]

Externe link[bewerken]