Mirjam Sterk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mirjam Sterk
Mirjam-Sterk.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Willemina Roziena Catharina (Mirjam) Sterk
Geboren 23 mei 1973
Functie Ambassadeur jeugdwerkloosheid
Partij CDA
Religie Protestantisme (PKN)
Titulatuur drs.
Politieke functies
2002-2012 Lid Tweede Kamer
2013-2017 Ambassadeur jeugdwerkloosheid
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Willemina Roziena Catharina (Mirjam) Sterk (Zeist, 23 mei 1973) is een Nederlands politica. Ze was van 2002 tot 2012 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sterk studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de kerkelijke opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie werd Sterk docent godsdienst en werkte ze enige tijd bij de IKON. Bij het CDJA was ze tussen 1996 en 2000 lid van het Dagelijks Bestuur. In 2000 werd ze bestuursassistent van de Rotterdamse wethouder Sjaak van der Tak.

In 2002 werd Sterk gekozen als Tweede Kamerlid. Binnen de CDA-fractie was Sterk woordvoerder Integratie en Immigratie/Asiel Nationaliteitswetgeving en Eergerelateerd geweld.

In 2008 was ze vanwege zwangerschapsverlof vier maanden afwezig als Kamerlid, waarbij ze werd vervangen door Sabine Uitslag. In 2011 deed ze mee aan De Pelgrimscode en won ze 10.000 euro voor haar goede doel.

Sterk zag af van deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Bij haar vertrek uit de Tweede Kamer op 19 september 2012 werd Sterk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[1]

Mirjam Sterk werd in april 2013 de nieuwe 'ambassadeur jeugdwerkloosheid'. Als ambassadeur speelt ze een bemiddelende rol bij het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, die door de crisis is opgelopen tot 15 procent. Ze is deze functie voor twee jaar aangegaan.

In november en december 2013 presenteerde Sterk het zesdelige televisieprogramma Jij bent Sterk (EO/IKON), waarin zij mensen voor het voetlicht bracht van wie de mensenrechten worden geschonden, en actie voor hen voerde.

Op 1 januari 2016 werd Sterk directeur van MEE NL (een landelijke coöperatie die zich inzet voor een "inclusieve samenleving" en zich daarbij richt op mensen met een beperking) en op 28 maart 2016 voorzitter van Straatnieuws (de daklozenkrant in de regio Utrecht), functies die zij naast elkaar bekleedde.[2][3][4]

Op 14 september 2017 werd bekend dat Mirjam Sterk per 1 januari 2018 al haar functies in Nederland zou neerleggen om daarna samen met haar man naar de Verenigde Staten te emigreren, waar haar man een andere baan had gekregen.[5][6]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Sterk is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon. Ze is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).