Bartiméus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bartiméus
Stichting Bartiméus
Motto 100% leven
Doel het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen die slechtziend of blind zijn
Opgericht 14 oktober 1915
Personen
Directeur Jopie Nooren, voorzitter Raad van bestuur, Jan A. Naaktgeboren, lid
Website

Stichting Bartiméus is een instelling ten behoeve van zorg voor mensen die slechtziend of blind zijn. Het is de grootste organisatie in Nederland voor dienstverlening aan visueel gehandicapten. Bartiméus is gevestigd op zestien locaties verspreid over Nederland. Er werken in 2019 ruim 1.800 medewerkers en ongeveer 800 vrijwilligers. Bartiméus levert maatwerk in iedere fase van het leven van 10.000 cliënten, bewoners en leerlingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bartiméus is in 1915 opgericht als Vereeniging tot bevordering van christelijke opvoeding en onderwijs voor kinderen en jongelieden. Koninklijke goedkeuring volgde het jaar er op. In 1919 kwamen de eerste kinderen naar de nieuwe blinden- of brailleschool in Zeist. Bij het dertigjarig bestaan in 1949 telde de school 93 leerlingen: 81 op de dagschool en 12 op de vakschool. Hiervan waren 82 kinderen inwonend. In hetzelfde jaar werd het onderwijs aan blinden en slechtzienden gescheiden. In 1972 opende prinses Margriet te Doorn Bartiméushage, een woonverblijf voor mensen met zowel een verstandelijke als een visuele beperking. Op Texel werd ‘Bartiméushoeve’ geopend, een vormingscentrum waar waar cliënten kunnen kennismaken met de natuur van Texel. In 2003 wordt Bartiméus bestuurlijk gewijzigd. De naam Bartiméushage wordt afgeschaft, alle onderdelen gaan nu verder onder de naam Bartiméus. Daarna volgde in 2006 een fusie met collega instelling Sonneheerdt. De gefuseerde organisatie ging in 2007 verder onder de naam Bartiméus. Bartiméus Sonneheerdt heet vanaf 1 januari 2019 Bartiméus Fonds.

Missie en motto[bewerken | brontekst bewerken]

Bartiméus kreeg in 2019 een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Als missie werd geformuleerd: "Wij willen er voor zorgen dat alle mensen die slechtziend of blind zijn in Nederland het leven kunnen leiden dat bij hen past."[1] De organisatie richt zich op de ruim 300.000 mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn, waaronder mensen met een meervoudige beperking. Het nieuwe motto van de organisatie is: Bartiméus, 100% leven om aan te geven dat het niet gaat om hoeveel procent je ziet, maar om hoeveel procent je leeft.

Taken[bewerken | brontekst bewerken]

Bartiméus groeide rond 2008 uit van een instelling die zich voornamelijk richtte op onderwijs aan kinderen en jongeren, uitgegroeid naar een instelling waar zorg, dienstverlening en onderwijs wordt geboden aan blinde en slechtziende cliënten van alle leeftijden, zowel in verblijfslocaties als ambulant. De organisatie is opgedeeld in vier sectoren: onderwijs, wonen, werken en dienstverlening. Ze exploiteert onder andere zes werkplaatsen waar ongeveer zeshonderd mensen met een visuele of meervoudige beperking werken.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Bartiméus is afkomstig uit een Bijbelverhaal. Hierin geneest Jezus de blinde Bartimeüs.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]