Financial Times

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Financial Times
Type Zaken dagblad
Eerste editie 1888
Oplage 450.000
Hoofdredacteur Andrew Gowers
Land(en) Groot-Brittannië
Talen Engels Duits Pools
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Financial Times (FT) is een dagelijks verschijnend Brits internationaal zakendagblad met een grote invloed in de zakenwereld en politiek met hoge journalistieke normen. De Financial Times wordt in onder meer Londen uitgegeven en geldt als liberale krant.

De Financial Times verscheen voor de eerste maal op 13 februari 1888. Vanaf 1893 wordt de Financial Times op zalmkleurig papier gedrukt. De index van Londense beurskoersen is naar de krant vernoemd (bijnaam: footsie).

Op 1 januari 1979 werd de eerste Financial Times buiten Groot-Brittannië gedrukt, namelijk in Frankfurt am Main. Dit was het startpunt van een grote internationale expansie. Tegenwoordig wordt de krant wereldwijd op 23 plaatsen gedrukt en heeft buiten de Britse editie drie Europese, een Amerikaanse en een Aziatische edities. In Duitsland verscheen tot december 2012 de Financial Times Deutschland in het Duits en in Polen een editie in het Pools. De krant heeft een Amsterdamse redactie.

De FT geldt als één van de Britse kwaliteitskranten (broadsheets) en heeft zich gespecialiseerd in het melden van zakelijk en financieel nieuws, terwijl het handhaven van de redactionele onafhankelijkheid vooropstaat. Bij gelegenheid heeft de krant het financiële beleid van de Britse overheid of van andere landen aangevallen of misstanden in het zakenleven geopenbaard. Het is journalisten van de FT verboden om in aandelen te handelen. Bij de Britse en Ierse uitgaven verschijnt de bijlage FT Magazine.

De oplage van de FT schijnt één van hoogste onder financiële kranten ter wereld te zijn, tweede na die van de Wall Street Journal. Gedrukt als broadsheet op distinctief licht zalm roze papier, is de FT het enige dagblad in de UK dat dagelijks de koersen van de Beurs van Londen publiceert als zogenaamd paper of record.